Teknikintensiva Hiab satsar på mångfald

Det är en traditionellt mansdominerad bransch. Kunderna, som kör lastbilar med styckegodskranar eller andra lasthanterande produkter, är företrädesvis män och det avspeglas även i organisationen. Men något håller på att förändras.
– När jag läste till civilingenjör var hälften kvinnor och vi ser nu att våra kunders döttrar allt mer tar över familjeföretagen. Vi vill möta detta och attrahera fler kvinnor att söka sig till oss, säger Charlotte Sellén, R&D Manager, Structural Calculations.

Hon har varit gruppchef för strukturmekanikgruppen på Hiab:s Hudiksvalls-kontor i två år och har bakgrund inom teknisk design.

– Det var en utmaning att ta på sig en ledarroll med småbarn hemma men jag bestämde mig för att prova och det har jag inte ångrat. Jag trivs otroligt bra, har fått fint stöd av mina chefer och internt har vi både mentors­program och ledarskapsutvecklingskurser. Både jag och mina manliga kollegor med småbarn möts av förståelse och flera av oss jobbar deltid.

Hiab levererar utrustning, intelligenta tjänster och digitala lösningar för vägburen lasthantering. Det innebär bland annat stycke­godskranar, skogskranar och lastväxlare.

– Bolaget har ett starkt fokus på kvalitet och hur det driver sin verksamhet och lyssnar på kunden. Vid 2018 års International Quality Awards tilldelades Hiab den första utmärkelsen någonsin som Årets kvalitetsorganisation. Utmärkelsen tilldelas den organisation som visar bäst exempel på en kultur av hög kvalitet och sätter den i första rummet oavsett aktivitet. Hiabs tydliga och omfattande kvalitetsmetoder har sammanfallit med stark affärstillväxt och ökad kundtillfredsställelse.

– Vi är ett pionjärföretag och jobbar globalt. Det började med produkterna men har utvecklats till att handla om helhets­lösningar, och det är också det som gör oss unika. Vi tar hand om hela kedjan från produkt till service och ligger i teknisk framkant med våra uppkopplade produkter, HiConnect™, säger Charlotte Sellén.

En annan utmärkelse som Hiab nyligen fick motta är KWF-Vision Award för sitt HiVision™-system där föraren med hjälp av VR-glasögon och kameror kan styra kranen och få full kontroll på vad som sker utanför hytten utan att behöva lämna den. En annan nyhet är kranar som körs på batteri och därmed är tystgående. Det öppnar upp för större effektivitet eftersom man till exempel kan jobba nattetid i stadsmiljö utan att störa.

– Vi har en otroligt stark utveckling och jobbar väldigt brett med jobbmöjligheter inom alla områden globalt. Vi har redan en stor mångfald inom företaget men vill nu öppna upp för ännu fler kvinnliga talanger, säger Charlotte Sellén.

Presenteras av:

Hiab är världens ledande leverantör av vägburen utrustning för lasthantering, intelligenta tjänster samt smarta och uppkopplade lösningar. Hiab har mer än 4 000 anställda världen över som arbetar passionerat för att Hiab ska vara den främsta partnern och den föredragna leverantören av lasthanteringslösningar till sina kunder. Som branschpionjär med en stolt historia som sträcker sig 75 år tillbaka i tiden, har Hiab som mål att inspirera och forma framtiden för intelligent lasthantering. I Sverige har Hiab verksamhet bland annat i Malmö (huvudkontor), Hudiksvall (R&D Center) och i Bispgården (bakgavellyftar-produktion). Hiab ingår i Cargotec Corporation.

Läs mer här