Karlastaden ska bli Sveriges mest innovativa stadsdel

Karlastaden på Lindholmen ska bli Göteborgs nya stadskärna som lever dygnet runt, alla dagar. Här ska folk bo, äta, arbeta, umgås och shoppa.
– Det ska bli en modern, förtätad och attraktiv blandstad med bland annat Nordens högsta bostadshus, säger Christer Klint, projektdirektör.

Knappt tio minuter från Göteborg city ligger Lindholmen. Här ska 270 000 kvadratmeter bebyggas och göra staden vaken, dygnet runt.

– Det finns ingenstans att åka idag för att arbeta, leva, bo, äta, ha roligt och umgås, förutom i city. Det är det som gör Karlastaden unikt, här ska allt vara samlat, säger Christer Klint.

I Karlastaden kommer 2 000 lägenheter i varierande storlekar, prisklasser och upplåtelser att byggas – och även traditionella kontorsytor och kommersiella ytor med restauranger och butiker. Det ska även byggas en skola och förskola och serviceverksamheter i form av vårdcentral, tandläkare och apotek. Även kulturutställningar, en biograf och en saluhall med trädgård på taket ska ta plats i staden.

– Vi vill att man ska få en speciell känsla här, det ska vara modernt men mysigt och lite annorlunda. Därför är vi noga med urvalet av restauranger och butiker, säger Ulrika Sandford, marknads- och kommunikationsansvarig.

Nordens högsta byggnad
Karlatornet är en av åtta byggnader som ska byggas i staden. 245 meter högt och med 73 våningar blir tornet Nordens högsta byggnad och ett nytt landmärke för Göteborg.

– Tornet blir en allmän attraktion i sig själv. Här ska även finnas nästan 600 lägenheter i olika storlekar med tillgång till gym, spa och service från det intilliggande hotellet, säger Ulrika Sandford.

Linbana över älven
Över älven kommer det att gå en linbana som inte enbart blir en smart kollektivtrafiklösning utan även en länk som kopplar samman Karlastaden med city.

Ska stå klart 2024
Karlastaden kommer att hållbarhetscertifieras och hela stadsdelen beräknas stå klar 2024.

– Vi är många som hjälps åt för att förverkliga visionen om Karlastaden. De kommer att bli en fantastisk hög och tät stad för både boende och besökare, avslutar Christer Klint.

Presenteras av:

Om Karlastaden

Vad: Ny stadsdel med levande gatuplan med butiker & restauranger, bostäder & kontor

Var: Lindholmen på Hisingen

När: Karlatornet först ut 2021, hela stadsdelen färdig 2024

Omfattning: 8 kvarter på en yta på 31 000 kvm

Bostäder: ca 2000 lägenheter

Byggherre: Karlastaden Utveckling AB – ett joint venture mellan Serneke och NREP

Webbsida: karlastaden.se