Så kan Lumito förändra vävnadsdiagnostiken

Lumito är specialiserade inom medicinsk teknik för digital patologi. Nu utvecklar de ett innovativt analysinstrument med tillhörande infärgningsvätskor som kan hjälpa sjukvården att möta det växande behovet av snabb och säker diagnostik.
– Syftet med vår patenterade teknologi är att höja kvaliteten och korta tiderna för analys av vävnadsprover, säger Stefan Nilsson, VD på Lumito.

Lundbaserade företaget Lumito, specialiserat på medicinteknisk forskning och utveckling, har tagit fram en unik teknologi samt metod för infärgning av så kallade uppkonverterande nanopartiklar vid undersökning av vävnadsprover från kroppen.

– De flesta sjukdomar har någon form av ”markör” som är typisk för just den sjukdomen. Vi belägger de infärgade nanopartiklarna med antikroppar, som enbart fäster på sjukdomens markör i vävnadsprovet. När vävnadsprovet belyses med laserljus får man en bild där man enbart ser den sjuka vävnaden, berättar Stefan Nilsson.

Dagens metoder inom vävnadsanalyser ger ungefär 70 procents träffsäkerhet. Enligt Stefan Nilsson kan Lumitos teknologi få upp siffran och målet är att närma sig 100 procent.

– Normalt sett tar man en biopsi, preparerar och snittar den, lägger på ett objektglas och letar efter avvikelser. Det är tyvärr lätt hänt att felbedömningar görs då proverna ofta är otydliga och man därför är helt beroende av patologens erfarenhet och bedömning. Med vår metod ser vi bara det vi letar efter, ingen annan vävnad eller information visas.

– Marknaden inom vävnadsdiagnostik ökar med 10% per år mycket beroende på en åldrande befolkning samt större behov av specifika analyser kopplade till individanpassade behandlingar. Lumitos teknologi möjliggör en säkrare diagnostik och att i framtiden automatisera analyserna.

Presenteras av:

• Lumito bildades som en spin-off från en forskargrupp vid Atomfysikinstitutionen vid Lunds Universitet.

• Lumito har som mål att plocka fram den första generationen produkter inom vävnadsdiagnostik till år
  2020 och att kunna expandera mot digital patologi och automatisering.

Läs mer här