Tillväxtposition på topp trots strukturella utmaningar

Kronoberg är ett produktionslän med en stark entreprenörsanda. Här finns en blandning av små företag och stora världsledande företag som exempelvis Ikea, Nibe, Södra och Fortnox. Bakom Sveriges högsta BRP-tillväxt ligger en stark samverkanskultur och fokus på långsiktig hållbarhet.

– Kronoberg har en ur-småländsk anda och eftersom vi inte är så stora måste näringsliv, akademi och offentlig sektor samarbeta med varandra. Vi präglas av entreprenörskap och korta samarbetsvägar, säger Ola Agermark, näringslivschef i Alvesta kommun.

Samverkan är stark och regionen arbetar med att skapa förutsättningar för ett prestigelöst klimat där aktörer i första hand ser hur man kan komplettera varandra istället för att konkurrera.

– Att vara glesa och små benämns ofta som en svaghet, men för oss är det en styrka. Vi är snabba och prestigelösa, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör i Region Kronoberg.

Gröna Kronoberg
Kronobergs regionala utvecklingsstrategi Gröna Kronoberg 2025 bygger på att skapa social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Tillväxt får inte ske på bekostnad av omsorg om miljön och varandra. Och trots strukturella utmaningar ligger Kronoberg i topp när det gäller export per capita, jobbtillväxt och ekonomisk tillväxt.

– Ett samhälle där människor får växa ger möjlighet för företag att växa. Genom att arbeta långsiktigt för barnens bästa, jämställdhet och attraktionskraft skapas möjlighet för fler jobb. Vårt mål är ett gott liv för alla invånare i ett livskraftigt län. Här är det tydliga och långsiktiga samhällsengagemang som våra regionala företag har, en stor fördel, säger Christel.

Framtida tillväxt
Sett till kompetens i IT-branschen ligger Kronoberg i framkant och många företag har sitt huvudkontor i regionen. Framåt jobbar regionen med kompetensförsörjning och en ökad attraktionskraft för att folk ska kunna leva väl, vilja besöka och driva företag i just Kronoberg.

– Vi arbetar även med de strukturella utmaningar som kommer med digitalisering och automatisering, en omvandling som kanske genererar störst omställning för industrin. Det är en stor utmaning för näringslivet och framförallt i kommuner där de branscherna dominerar, säger Ola.

Nya företag som etableras i regionen kommer in i nätverk, näringsliv och samhälle snabbt.

– Mellan regionens åtta kommuner finns ett näringslivschefsnätverk som ses regelbundet. Vi delar goda exempel och effektiviserar beslut och processer. Genom att vi i nätverket sätter oss över administrativa gränser underlättar vi etableringar. Det viktigaste är att vi attraherar bra etableringar till länet, det gynnar kommunerna, säger Ola.

Kronoberg har under senare tid haft en hög invandring. Det är inte utan utmaningar men ger regionen en möjlighet att möta en ökad försörjningsbörda med fler äldre. Region Kronoberg gör även flera insatser för medvetna studieval och för att möta arbetsmarknadens krav på kompetens, exempelvis att höja intresset för teknik i projektet Mot nya höjder.

Presenteras av:

• Högst varuexport per invånare 2015 och 2016 (UD)
• Högst BRP-tillväxt per invånare 2014-2016 (SCBs regionalräkenskaper)
• Högst jobbtillväxt efter storstadsregionerna 1990-2015 (SCB/RAMS)
• Flest jobb per invånare i arbetsför ålder efter Stockholm 2016 (SCB/RAMS)
• Näst högsta IT-specialiseringen efter Stockholm 2016 (SCB/RAMS)
• Högst invandring 2011-2015 (SCB)

Läs mer här