Växterna är det senaste vapnet mot föroreningar

I dag finns över 80 000 områden i Sverige som är, eller misstänks vara, förorenade av miljögifter. Många av dessa områden står i dag outnyttjade eftersom det saknas effektiva saneringsmetoder. Nu vill forskare vid Stockholms universitet och företaget PhytoEnvitech AB rensa bort gifterna – med hjälp av växter.

I Sverige finns tusentals platser som står outnyttjade på grund av tungmetaller och andra gifter som lämnats kvar av gamla industrier eller gruvor.

Att åtgärda föroreningarna är i dagsläget både dyrt och komplicerat och oftast görs det genom att den förorenade jorden bara grävs upp och flyttas till deponi. På Institutionen för ekologi, miljö och botanik på Stockholms universitet har en forskargrupp därför utvecklat en ny lösning.

– Den här metoden, som kallas fytoremediering, bygger på att man odlar växter som kan ta upp tungmetaller och andra gifter ur mark, vatten och luft. Metoden är mycket billigare än schaktning och ju större område som saneras desto större blir besparingen. Dessutom förstörs inte jorden, säger Maria Greger som leder forskargruppen.

På universitetet har man forskat på fytoremediering sedan 1992 och forskargruppen har byggt upp en unik kompetens kring vilka växter som fungerar bäst för olika typer av föroreningar. 2014 omsattes denna omfattande kunskap även till praktik när man startade PhytoEnvitech AB, det hittills enda bolaget som arbetar med fytoremediering i Sverige.

PhytoEnvitech AB hjälper företag, kommuner och privatpersoner att exempelvis rena gamla industritomter. Ett annat användningsområde handlar om att minska mängden kadmium i livsmedel. Maria Greger förklarar att nästan hälften av det kadmium vi får i oss kommer från veteprodukter och att höga halter av kadmium är kopplat till både benskörhet och njurproblem.

Genom att varva veteodlingen med odling av en viss sorts markrenande energiskog kan mängden kadmium sänkas kraftigt i både marken och vetet. Liknande insatser har även gjorts med växten ängsull som kan minska utsläppen från gamla gruvområden och vattenmossa som renar vattendrag från arsenik.

– Ämnena tas upp och samlas i växterna och organiska föroreningar bryts ner. När man skördar växterna och förbränner dem kan man separera tungmetallerna från askan, säger Maria Greger.

– Vi jobbar bland annat mot kommuner och landsting som ofta har väldigt många förorenade områden men har väldigt lite pengar för att sanera dem.  Då är det en perfekt lösning som tar hjälp av naturen istället för att bara skyffla bort problemet till tippen, avslutar Maria Greger.

Presenteras av:


PhytoEnvitech AB skräddarsyr en åtgärdsplan för små och stora, förorenade ytor.

Mark och vatten renas samtidigt som platsen kan användas och är vacker att titta på.

Trädgårds- och jordbruksmark kan renas för odling av renare gröda.

Mer information: www.phytoenvitech.com