Etanolkonverterade fordon på
väg mot ett fossilfritt Sverige

Autoexperten är en bilverkstadskedja verksam i en bransch som för många inte är synonym med hållbarhet. I och med det känner bolaget att det är extra viktigt att ta tydlig ställning kring hållbarhetsfrågan. Bland annat görs detta genom att arbeta fram hållbara förutsättningar för etanolkonvertering, för att på så vis kunna hjälpa till att minska de fossila utsläppen från existerande fordon redan idag.

Autoexperten har en strategi för hållbarhetsfrågor och en del i detta är att bidra till att minska mängden fossila utsläpp från Sveriges befintliga fordonsflotta. Alla kan av olika anledningar inte köpa en el- eller etanoldriven bil och då är etanolkonvertering av den bilen man redan har ett hållbart alternativ.

– Vi behöver börja ställa om Sverige till en fossilfri fordonsflotta, men vi anser att det går för långsamt. Där är etanolkonvertering en lösning som kan minska utsläppen redan idag med mellan 50–95 procent, säger Hanna Bühlmann, Chef Verkstadskoncept & Hållbarhet.

Etanolkonverteringen kan idag göras på bensindrivna bilar, ingreppet är litet och innebär att en modul som reglerar bränsleinsprutet installeras. Produkten finns redan hos Autoexperten och med rätt företagssamarbeten kan man skapa gynnsamma förhållanden för storskalig konvertering av Sveriges befintliga fordonsflotta.

– Vi är på jakt efter företag som tillsammans med oss kan hjälpa Sveriges beslutsfattare att fatta hållbara beslut för en fossilfri fordonsflotta och ett fossiloberoende Sverige. Vi ser gärna samarbeten med till exempel organisationer inom bil- och verkstadsbranschen, företag som producerar hållbar etanol och större vagnparksägare som vill efterkonvertera sina bilar. Det vill säga, vi letar efter de som med sina kunskaper, åsikter, idéer och erfarenheter kan bidra till att driva frågan om att erbjuda bilägare en enkel, smidig och ekonomiskt försvarbar efterkonvertering, säger Anders Nilsson, Affärsområdeschef.

Ett viktigt steg för att komma igång i stor skala är att arbeta fram rimliga riktlinjer och regler för konverterade fordon. Istället för att vänta på bättre ekonomiska och tekniska förutsättningar för att skifta Sveriges fordonsflotta till eldrivna fordon kan man med små medel göra något redan här och nu.

– I länder som till exempel Frankrike har staten sänkt skatten på etanol och ger privatpersoner konverteringsbidrag. Där främjar regelverken etanolkonvertering och vi vill att svenska bilägare ska få liknande möjligheter till att smidigt konvertera sina bilar för att vara med och bidra till ett fossilfritt Sverige. Autoexperten är en aktör som bryr sig om den här typen av frågor, vi tror att framtiden är fossilfri, säger Hanna.

Presenteras av:
Autoexperten

Autoexperten är en rikstäckande verkstadskedja och del av KGK. Tillsammans med våra drygt 400 verkstäder gör vi oss redo för en hållbar fordonsflotta.

Är ni intresserade av att teama ihop er kring hållbarhetsfrågor? Kontakta Hanna Bühlmann, Chef Verkstadskoncept & Hållbarhet:

E-post: hanna.buhlmann@autoexperten.se
Tel: 072-221 68 46.