EG Bygg är trött på heliga kor

Gör man rätt från början går det att bygga lägenheter i den prisklass som Hyresgästföreningen efterfrågar. Trots detta är det många inom byggbranschen som inte vågar – eller vill – anamma nya sätt att se på byggande.
– Vågar vi tänka nytt kan vi bygga lägenheter där hyran landar under 1 500 kronor per kvadratmeter och år – inklusive värme, varmvatten och bredband, säger Erik Gustavsson, vd.

I förlängningen handlar det om självrannsakan, menar Erik Gustavsson. Byggbranschen vill tjäna pengar och blundar därför för nya, effektiva metoder, som både kan förenkla markarbetet och byggprocessen, vilket i sin tur leder till kortare byggtid och minskade kostnader.

– Byggbranschen är väldigt konservativ i avseendet att man inte vill ändra på hur man bygger, trots att vi har bevisat att det går att sänka produktionskostnaderna med 15-25 procent. Det har blivit en helig ko.

Med ett eget patent och ett genomtänkt tillvägagångssätt har EG Bygg nämligen specialiserat sig på billiga lägenheter med hög kvalitet. Företaget ställde sig en rad frågor kring hur man kan ändra sin byggprocess för att förenkla markarbetet, få ner produktionskostnaden och korta byggtiden.

– Målsättningen var att hitta ett nytt sätt att bygga bostadshus på, med sänkta kostnader för både oss och de boende.

Konstruktion som en termos
Resultatet av frågeställningarna blev tunnare betongelement från fabrik i tvåvåningsblock, samt ett eget patent för grundläggning och överbyggnad som sänker produktionskostnaden och avlägsnar köldbryggor. Dessutom installeras ett FTX-ventilationssystem som återvinner upp till 80 procent av värmen. Alla lägenheter är helt skilda från varandra och inga invändiga tak, väggar eller golv står heller i direkt kontakt med utsidan. I varje lägenhet är det betongvägg, isolering och sen installationsvägg. Konstruktionen blir som en termos och värmekostnaderna för bostäderna är i stort sett bara vad varmvattnet kostar.

– För hos handlar det inte om att maximera vår vinst, utan vi vill visa att det går att bygga lägenheter som ligger på den hyresnivå som hyresgästföreningen efterfrågar. Fastigheten går plus redan första året och är fullfinansierad lånemässigt inkl. avskrivningar. Jag anser att det här är lösningen på framtidens byggande, avslutar Erik Gustavsson.

Presenteras av:
EG Bygg

Erik Gustavsson
Tel: 070-3355100
E-post: erik@egbygg.se

www.egbygg.se