Elfa byggde ett smart och funktionellt hemmakontor hos familjen Ling

Tom vägg blev praktiskt och snyggt hemmakontor

Vid första anblick ser det ut som en elegant bokhylla i vardagsrummet, men när skjutdörrarna dras åt sidan visar sig ett praktiskt hemmakontor. Elfa trollade fram en maxad arbetsplats åt familjen Ling – på minimal yta.

Under pandemin fick fler möjlighet att arbeta hemifrån. Även efter pandemin kan det finnas fördelar med att upprätta smidiga arbetsplatser i hemmet. Familjen Ling märkte av behovet av ett hemmakontor för något år sedan.

– I vårt förra hus började vi jobba alltmer hemifrån, så vi hade redan lite erfarenhet av det. När vi sedan flyttade till detta hus för några månader sedan visste vi att en lösning för hemmakontor var nödvändig, säger Malin Ling och fortsätter:

– Jag såg en efterlysning på Elfas instagram där de sökte familjer i behov av att göra hemmakontor och tänkte att 'yes, det där är något för oss!'.

Utvalda för makeover
Familjen Ling spelade in en video där de visade hur huset såg ut och berättade vad som fanns på önskelistan – en arbetsyta för föräldrarna och en pysselhörna för barnen. Familjen blev utvalda för en makeover, och snart satte Elfas team i gång. Målet var att trolla fram ett komplett hemmakontor längs en outnyttjad vägg i vardagsrummet.

Enligt Elfas förvaringsexpert Christine Dalman är det en vanlig missuppfattning att man behöver en viss typ av utrymme för att kunna bygga ett hemmakontor.

– Att undvara ett rum till kontor är en lyx som inte alla har. Egentligen spelar det mindre roll var i hemmet hemmakontoret är. Det som är viktigt är att man sitter bra ur ergonomisk synvinkel, och att man kan få arbeta ostört. Kontoret behöver inte heller vara så stort, det mesta vi behöver finns ju i våra datorer, säger Christine Dalman.

Skjutdörrar – både praktiskt och snyggt
Elfas team monterade ett smart förvaringssystem på väggen i familjen Lings hem. Genom att utnyttja hela väggen från golv till tak skapades stora förvaringsmöjligheter. En skjutdörrlösning med semitransparenta delar sattes upp för att dölja delar av kontoret och samtidigt visa upp de översta hyllorna där familjen förvarar böcker och dekorativa saker.

– Skjutdörrar framför arbetsytan gör att man kan stänga om sin arbetsplats vid dagens slut och lämna saker framme utan att det ser stökigt ut. Dörrarna passar in i familjen Lings vardagsrum och blev därför en snygg inredningsdetalj, säger Christine Dalman.

– Eftersom det här är vårt vardagsrum ville vi att det skulle vara snyggt och inte störa med en kontorskänsla i soffhänget. Belysningen i takskenan och bakom själva skjutdörrarna är effektfull och väldigt stilig kvällstid. Vi tycker att den här lösningen blev fantastiskt bra, säger Malin Ling.

Vill du ha fler tips på hur du kan skapa ett funktionellt hemmakontor? Läs mer här.

Om Elfa
Med över 70 års erfarenhet av förvaringsbranschen erbjuder Elfa inte bara smart, praktisk och funktionell förvaring utan även innovativa framtidslösningar för det moderna hemmet. Elfa utvecklar ständigt nya idéer och koncept för alla delar av hemmet – allt från köket till garaget.