Solenergi gör att vi alla kan bidra till energiomställningen

Det pågår just nu en stor energiomställning på den privata villamarknaden, bara under 2021 installerades 26 500 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. Det ser inte heller ut att bli färre framöver då det är ekonomiskt lönsamt, ett bra miljöval och höjer värdet på huset för villaägaren.

Det har varit en stadig utveckling för solcellsanläggningar för privatmarknaden under de senaste åren i Sverige och marknaden har vuxit med nästan 50 procent per år.

– Den efterfrågan vi har haft på solceller mellan oktober och februari har varit enorm. Vi har sett en ökning på 300 procent bara hos oss, i jämförelse med samma period året innan. Den största anledningen till den här stora ökningen är förstås de höga elpriser vi har sett i Sverige under de senaste månaderna som gör att det går ännu fortare att räkna hem investeringen, säger David Sätterman, Head of PV & New Solutions på E.ON Energiinfrastruktur.

Samtidigt som den tekniska utvecklingen av solcellsplattorna har gått framåt har det skett en signifikant prisnedgång under de senaste 10 åren samtidigt som det gröna bidraget från staten finns kvar.

– Det har gjort det betydligt mer lönsamt att installera solenergi för villaägaren. Det har också blivit enklare att installera, de flesta företag erbjuder idag sina kunder en helhetslösning kring installation och anläggningen behöver sedan minimalt med underhåll. Och att solen skiner för lite i Sverige är verkligen en myt som inte stämmer, berättar David Sätterman.

Viktiga saker att tänka på innan installation
Om du har planer på att installera solenergi finns det några saker som det är viktigt att tänka på. Först och främst bör du fundera igenom hur ditt energibehov kommer att se ut framöver, om det kommer att minska eller öka. För den bästa lösningen är om du kan matcha din egen produktion med din egen konsumtion. Du kanske har ungdomar som snart flyttar hemifrån eller så kanske du tänker skaffa elbil, båda sakerna påverkar ditt framtida energibehov. Och om taket behöver renoveras, gör det innan solcellsplattorna installeras.

– Var även noga med att välja en seriös leverantör, för garantitiden spelar ingen roll om företaget inte finns kvar på marknaden när fel uppstår. Det är också viktigt att verkligen se till att installatören har gjort en ordentlig snö- och vindlastberäkning. Glöm inte heller att teckna ett elavtal för att sälja överskottet redan när du beställer installationen, sommartid kommer du sannolikt att sälja en hel del så det är en viktig del av kalkylen.

Vill man öka egenanvändningen kan man investera i ett batteri. Subventionen för batterier är hela 50 procent och de kan vara intressanta ur flera aspekter.

– Förutom ökad egenanvändning kan du optimera mot elpriset, kapa effekttoppar och även hjälpa till och stabilisera elnätet, ur ett ekonomiskt perspektiv blir dock oftast kalkylen bättre utan batteri avslutar David Sätterman.

E.ON sålde under 2021 över 50 000 villaanläggningar i Europa och vill möjliggöra energiomställningen tillsammans med sina kunder. I Sveriges energisystem installerades under 2021 totalt 26 500 nätanslutna solcellsanläggningar, med ungefär 500 MW i installerad effekt. Ackumulerat fanns det vid utgången av 2021 92 360 nätanslutna solcellsanläggningar och totala effekten uppgår till 1,6 GW.

Läs mer här