Digitalisering sker i realtid – lagen hinner inte ifatt

Sverige är i framkant inom digitalisering, vårt dataanvändande ligger på tredje plats i EU. Men samtidigt är vi extra sårbara. Vår offentlighetsprincip leder till att information om oss blottas på nätet och är fritt fram för andra att ta del av.

Om någon vill veta mer om dig är det idag väldigt enkelt, till exempel genom att kolla upp din kreditvärdighet eller följa dig på sociala medier.

–Det går direkt att hitta sårbarheter i folks liv, vilket både är otäckt och en utmaning, säger Andreas Johansson, kommunikationsansvarig på Förebygg.

För några år sedan fick han själv uppleva att någon beställt prylar och två nya Iphones i hans namn, till en adress där han bott tidigare. Tack vare offentlighetsprincipen är det ett vanligt brott, eftersom det är lätt för andra att ta del av uppgifter såsom boende, personnummer, inkomst och liknande.

–Vi är alltför transparanta, i de flesta andra länder skulle detta inte vara möjligt. Och samma sak sker hos företag och myndigheter, säger Johan Hilding som är vd på Förebygg.

Olika kunskap
Problemet är att digitalisering sker i realtid samtidigt som det tar tid att skapa nya lagar. Företag behöver växa in och anpassa sig i samma aggressiva takt. En annan svårighet är skilda kunskapsnivåer.

–Vi människor är olika. Vissa bryr sig inte om internet, andra testar allt nytt. Vi har inte samma kött på benen, säger Andreas.

–Kanske bör vi ha en utbildning för att skaffa e-legitimation? Jag hade kontakt med en äldre kvinna som blev av med över en miljon, då hon blev uppringd och lurad att legitimera sig digitalt, säger Johan.

Tid är avgörande
Det är annorlunda vid en ID-kapning, när någon handlar i ditt namn och du inte har någon skyldighet att betala. Här kan Förebyggs ID-skydd kan hjälpa till. Du får direkt veta om någon tar en kredit i ditt namn samt hjälp att hantera den eventuella kapningen.

–Det här händer ofta på natten, när man sover. Så var det för mig och det var väldigt obehagligt. Tack vare att jag hade ett ID-skydd fick jag ett sms och förstod att något var fel. Jag fick hjälp att avbryta alla beställningar och jag drabbades inte alls. Det är värre för andra, många tvingas bevisa sin oskuld om och om igen för polis och kreditbolag, säger Andreas.

–Men det är väldigt sällsynt att det behövs juristhjälp vid en ID-kapning. När du väljer ID-skydd är det viktigast att se till att du får hjälp att agera i god tid, säger Johan.

Förebygg tillhandahåller tjänster och produkter i trygghetsskapande syfte med målet att motverka uppkomsten av, och minimera skadan som kan uppstå till följd av inbrott, bränder, id- och bolagskapningar, borttappade värdehandlingar och skimming.

Idag erbjuder vi produkter och tjänster som ligger i framkant och som fyller en viktig funktion där myndigheter och lagar inte alltid möter konsumenters- och företags säkerhet i ett digitaliserat och globaliserat samhälle.

Vi är idag Sveriges högst och mest recenserade företag inom kategorin säkerhet på de största omdömessajterna.

Vårt nylanserade hemlarm är utvecklat för att värna om den personliga integriteten.

Läs mer här!