InmuRELAX bidrar till ökad
livskvalitet för demenssjuka

En ny svensk studie om välfärdsteknik som genomförts på tre demensboenden visar att inmuRELAX, ett verktyg för sensorisk sinnesstimulering, hjälper åtta av tio personer som drabbats av demens.

– Hos vissa är förbättringen hela 9,87 BPSD-poäng, en betydande skillnad, konstaterar Malin Wahlberg, före detta undersköterska med specialistkunskap inom välfärdsteknik, som är ansvarig säljare på GoesArt som är svensk distributör av inmuRELAX.

InmuRELAX är ett verktyg för sensorisk sinnesstimulering för personer med demens och andra kognitiva utmaningar, som med lugnande musik och vibrationer kan bidra till att dämpa rastlöshet, oro och stress.

– Då användaren kramar eller rör vid inmuRELAX aktiveras sensorer. Dessa sensorer läser av användarens aktivitet, vilket innebär att den både startar och stannar automatiskt.

InmuRELAX har rönt stort intresse och därför tog GoesArt initiativ till att genomföra en kvalitativ och kvantitativ studie på tre demensboenden i Helsingborg, Lund och Norrköping. Resultaten av studien var över förväntan. Cirka 80 procent av de som medverkade fick ett signifikant förbättrat BPSD-värde* medan skalan för vissa boende förbättrades med så mycket som 48 poäng.

– Faktorer som har påverkats har inkluderat bland annat upprördhet, motorisk rastlöshet och lättretlighet. Resultaten bekräftade också inmuRELAX användarvänlighet och effekt i den palliativa vården.

Bidrar till ökad trygghet
Liselott Löfgren är områdeschef för A&O Ansvar och Omsorg AB i Norrköping, som är en av de verksamheter som har valt att ingå i studien.

– Vår upplevelse är att inmuRELAX gör skillnad för stunden, men att den också bidrar till att skapa långvarig trygghet. Det är ett hjälpmedel i vardagen som inte kräver, utan ger.

Vård- och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun är en annan av de verksamheter som valt att delta i studien.

– Vi upplever att vi har kunnat bidra med fler lyckliga stunder i våra boendes vardag med inmu-kudden. Medarbetarna la också märke till att många sover bättre om nätterna efter att vi hade introducerat kudden, säger enhetschef Inesa Fejzic, Vård- och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun.

Sagt om inmuRELAX i studien:

Hur upplever du att inmuRELAX har fungerat på ert boende?

  • ”Inmu har fungerat direkt , lättarbetad , direkt resultat , alla blir delaktiga”
  • ”Fungerat direkt , resultat med lägre BPSD-värde , all personal delaktiga”
  • ”Fungerar bättre nu när vi fått rutin på att lägga fram kudden varje kväll när vårdtagaren har lagt sig”

* NPI är en skala som är utvecklad för att mäta beteendesymptom (BPSD) vid olika demenssjukdomar (Cummings et al. The Neuropsychiatric Inventory: comprehensive assessment of psychopathology in dementia. Neurology 1994; 44: 2308-2314). ”Basvarianten” heter NPI-10 och omfattar 10 symptomdomäner: vanföreställningar, hallucinationer, agitation, depression, ångest, eufori, apati, avflackning, irritabilitet, avvikande motoriskt beteende. I NPI-12 ingår även domänerna nattlig oro samt aptit- och ätstörningar.

Läs mer på www.goesart.com