PRV vill sprida kunskap om vikten av patent 

Immaterialrätt är ett snårigt men ack så viktigt ämne. Patent- och registreringsverket, PRV, är myndigheten som vill hjälpa andra myndigheter, lärosäten och företag om immateriella rättigheter för att i förlängningen stärka svenskt näringsliv. 

Patent- och registreringsverket jobbar dagligen med att göra kvalificerade bedömningar för olika patentlösningar. Det är en arbetsplats som svämmar över av olika sorters kunskap. 

– Hos oss sitter patentingenjörer, jurister och varumärkeshandläggare som snabbt ska kunna hantera vilken uppfinning som än kommer. De har sina teknikområden de omedelbart ska kunna sätt sig in i men de tar mycket hjälp av varandraMan löser inte ett ärende på egen hand, säger Ingrid Eklundenhetschef för teknisk enhet på patentavdelningen. 

Jimmie Femzénenhetschef Enheten för teknisk arkitektur och systemutveckling, fyller i: 

– Oavsett vad som kommer in ska vi kunna bedöma och snabbt ge ett svar. Den kollektiva kunskapen är otroligt viktig. 

En arbetsplats full av kunskap
PRV är en varierad arbetsplats med många olika roller och de letar alltid efter nya duktiga medarbetare till sitt expertteam. PRV anställer både nyutexaminerade från universitet/högskola och de med erfarenhet från olika branscher. För att nå ut ger de bland annat lunchföreläsningar på universitet och högskolor runt om i Sverige. I det stora kontorshuset på Valhallavägen i Stockholm är det full fart. 

– De olika enheterna ligger på olika våningar, här finns allt från telekom till medicin, kemi och olika mekaniklösningar. Det är mycket spring bland planen, säger Jimmie. 

En arbetsplats full av kunskap.

“Vaccin skulle inte överleva en minut utan patentskydd”
Vid sidan av det dagliga arbetet med patentbedömningar jobbar PRV med att synas och nå ut till sina viktigaste målgrupper. 

– Små- och medelstora företag ligger oss varmt om hjärtat. Det är de som har mest användning av oss så det är otroligt viktigt att vi når ut till dem. De kunder vi har är tacksamma och tycker att vår hjälp är oerhört värdefull. Men vi behöver nå ut till fler, säger Christin Wendel, strategisk samordnare, Enheten för externa relationer. 

Andra målgrupper är företagsfrämjare och immaterialrättsexperter. Men också forskare, lärare och studenter på universitet och högskolor. Ingrid vill understryka att patent inte står i kontrast till tillgänglighet, vilket är en vanlig missuppfattning. 

– Vaccin skulle inte överleva en minut utan patentskydd. Om man skickar in en ansökan till PRV så får man publicera vad som helst. Har du patent har du valmöjligheterna. Vet företaget om detta kan vi rusta dem bättre för en internationell marknad. 

– Alla måste inte gå åt patenthållet men det är viktigt att vara informerad så man kan ta ett informerat val, avslutar Jimmie. 

Patent- och registreringsverket, PRV, är myndigheten för immaterialrätt. Vi arbetar för att nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant ska stärka Sveriges tillväxt, innovationsförmåga och konkurrenskraft. Det gör vi genom att öka kunskapen om och förståelsen för värdet av immateriella tillgångar. 

Läs mer på www.prv.se