Så kan företag spinna sin data till guld och hamna i digital framkant

När man i framtiden tänker på “Den industriella revolutionen”, kan det mycket väl vara AI och inte vattenhjulsdrivna vävstolar människor först kommer att tänka på. Data är guldet, syret, antibiotikan, och den som kan använda den mest vinner. Är du en av dem?

I Sverige har vi länge tänkt att vi ligger i digital framkant, men det kan man inte säga att vi gör när det gäller AI, automation och att använda ny teknik, menar Christian Landgren, vd på Iteam.

–  Men samtidigt är stora delar av programmeringsvärlden framgångsoptimistisk och kollaborativ, till exempel genom open source. Det finns alltså möjligheter att komma ikapp, särskilt om vi vågar lämna föråldrade och perfektionistiskt tunga arbetssätt.

Iteam arbetar enligt devisen don’t worry, be crappy. Istället för att lägga enorma resurser på att göra allt perfekt från början, jobbar de fort och intuitivt och hanterar problem när de kommer upp. Resultatet blir ett snabbare och mer verklighetskompatibelt arbetssätt än inom många traditionella branscher.

Många kanske ser på framgångsrik digitalisering som start-ups, men för Iteam handlar digitalisering av etablerade företag om att ta tänket hos start-ups in i befintliga organisationer. Många sitter på mängder med data som inte används.

– Ett bra exempel är Taxi Stockholm, en kund till oss, som vi hjälpte förstå att de är ett digitalt bolag som måste se värdet i sin outnyttjade data. Genom AI har de kunnat optimera och automatisera sina flöden och förutse hur trafiken kommer att se ut vid valda tidpunkter. På så vis kan de allokera rätt antal förare på ett precist sätt, berättar Christian.

Arbetsmarknaden är ett annat område som just nu digitaliseras i snabb takt. I och med den kommande lågkonjunkturen måste människor nu kunna matchas med arbetsområden de kanske inte är vana vid. Därför har Iteam tillsammans med Arbetsförmedlingen startat ett innovationsprojekt i form av en app och infrastruktur som tillåter lagring av all ens information.

– Du kan ingående beskriva vilka färdigheter du har och sedan lätt dela med dig av datan, lika lätt kan du dra tillbaka din data. Ju mer data de får tillgång till desto bättre kan du matchas, säger Maria Sölscher​, försäljningsansvarig på Iteam.

Allt är emellertid inte AI och ren programmering. På Iteam arbetar de också med strategi- och innovationsteam där de en period kliver in i ett företag och hjälper det se på sin egen verksamhet med nya ögon.

– Här fungerar vi som en katalysator för företag som vill växa. Oftast börjar det med att vi tar en kaffe med någon i företagsledningen. Det kostar inget med ett första möte, och vi tar oss alltid tid, avslutar Maria Sölscher.

Läs mer om Iteam här 

Presenteras av:

 • Grundades 1995
 • 300 kunder sedan start, 10 aktiva kunder
 • AAA enligt Soliditet tio år i rad
 • Utsett till Superföretag av Veckans Affärer
 • Kontor i Stockholm och Göteborg
 • 34 anställda
 • 10 aktiva kunder, 300 totalt
 • Tre av våra utvecklare på Techworlds lista
 • “Sveriges bästa utvecklare”
 • DI Gasellföretag - 2018
 • Våra värderingar: Skapa värde, Ha kul, Göra något bra