Vänster bild: Plantagens kontor. Höger bild: Wivian Eidsaunet, arkitekt SIR/MSA och vd på Spectrum Arkitekter.

Våga satsa på kontorsmiljön – med biofilisk design

De flesta är troligtvis bekanta med öppna kontorslandskap som går i svart, vitt och gråskalor där funktionen enbart består av att ha en plats att kunna sitta och arbeta vid. Fler företag behöver inse att kontorsmiljön påverkar välmåendet och att en väldesignad arbetsplats med inslag av naturen kan göra att vi både mår och presterar bättre på jobbet – det har samarbetet mellan Spectrum Arkitekter och Plantagen visat. 

I Spectrum Arkitekters nära samarbete med Plantagen har de förverkligat visionen om ett kontorslandskap som speglar Plantagens butiker, värderingar och identitet som de anställda kan hämta energi ifrån. Nyckeln för att skapa en sådan miljö är biofilisk design vilket innebär att härma, eller försöka flytta in naturen. I utformningen av Plantagens kontor har Spectrum därför tänkt på allt från val av mattor och stora växtarrangemang till färgen i taket. 

– Mycket forskning pekar åt samma håll, nämligen att vi presterar bättre när vi får vara nära naturen. Därför ska man inte underskatta vikten av miljöerna där vi befinner oss så många timmar av vår vakna tid. Det handlar både om att få in element från naturen och att välja möbler som tillåter mer rörelse eftersom vi oftast sitter ned och arbetar, säger Wivian Eidsaunet, arkitekt SIR/MSA och vd på Spectrum Arkitekter.  

På Plantagens kontor har Spectrum arbetat i alla skalor för att få in växtligheten. Nu möts de anställda av mattor som påminner om olika typer av mark man går på i naturen, tapeter med inpressade blomblad och vackra växtarrangemang både med riktiga blommor och konstblommor. Konferensutrymmen, korridorer och övriga rum bryts av med olika typer av inredning så att hjärnan stimuleras. 

– När jag såg förslaget från Spectrum så klaffade det direkt. Vi hade stark tillit till varandra under hela processen vilket resulterade i ett framgångsrikt arbete. Idag har vi en betydligt mer inspirerande plats att arbeta på, berättar Nina Jönsson, vd på Plantasjen Group.  

Nina Jönsson, vd på Plantasjen Group

Hälsoperspektivet blir viktigare
Hållbarhets- och energicertifieringar har länge stått i fokus när det byggs och designas kontor. Wivian Eidsaunet tror att hälsoperspektivet kommer bli lika viktigt i framtiden. 

– Vi vet att de tråkigaste och ouppdaterade kontoren inte är något man längtar tillbaka till efter en lång tids distansarbete. Hälsoperspektivet blir allt viktigare att tänka på för att folk ska vilja arbeta på kontoret. Jag tror även det kommer leda till ett krav på hälsocertifiering när det byggs kontor. Inte minst med insikterna av smittorisker som kommit med pandemin, säger hon.  

– Det är värt alla pengar för företag att investera i framtidens kontor. När man väl gjort en sådan förändring förstår man hur viktigt det är. Det kommer fortsätta finnas behov av att mötas i kontor och därför är det viktigt att det är en trivsam plats. Ingen vill komma tillbaka från att ha jobbat hemma till en arbetsplats som är kall och opersonlig, avslutar Nina Jönsson.  

Spectrum Arkitekter startades 2013 och sitter på Södermalm i Stockholm. Vi är ett etablerat företag i branschen, arkitekter, inredningsarkitekter, byggnadsingenjörer, kommunikatörer och formgivare – alla våra styrkor sammansatta till ett ultimat lag. 

Läs mer om Spectrums samarbete med Plantagen här:

spectrumarkitekter.se/projekt-arbetsplats-plantagen

 

 

På Plantagen finns allt som behövs för ett växande liv. Här kan du hitta växter, möbler, redskap och inspiration till nästa projekt. Med mer än 131 butiker runt om i Sverige, Norge och Finland och en e-handel som alltid har öppet hjälper vi dig att komma närmare naturens positiva kraft. Välkommen till Nordens härligaste växthus. 

Läs mer om Plantagen här:

www.plantagen.se