Svensk kyckling och kalkon – ett proteinrikt och hälsosamt val för seniorer

Kroppens proteinbehov ökar med åldern. Seniorer över 70 år behöver 50 procent mer protein genom maten för att bevara sina muskler, jämfört med yngre personer.
– När man blir äldre orkar man ibland inte äta så mycket. Då är det viktigt att äta något det räcker att äta lite av för att snabbt få i sig allt man behöver. Här är kyckling och kalkon ett mycket bra val, säger Stina Nordqvist, dietist på branschorganisationen Svensk Fågel. 

En ny undersökning, baserad på 1000 intervjuer i åldersgruppen 70 – 84 år, visar att endast 5 procent av de tillfrågade känner till att kyckling och kalkon innehåller mest protein per 100 gram av alternativen ägg, nötkött, lax, kikärtor samt kyckling och kalkon. 

Samtidigt är protein ett näringsämne som många äldre äter för lite av. Åldrande i kombination med proteinbrist gör att musklerna förtvinar. Risken för fallolyckor ökar då dramatiskt vilket är den vanligaste orsaken till sjukhusinläggning för seniorer. Proteinbrist leder sedan även till sämre läkning och försvårad rehabilitering.

Lite fibrer lämnar plats åt mer proteiner
Det som också gör kyckling och kalkon lämplig att äta för seniorer är att det förutom mycket protein innehåller relativt lite fibrer, som annars tar upp mycket plats i maten och skapar en mättnadskänsla innan man fått i sig den näring man behöver.

– När man är äldre ska man inte äta så mycket fibrer för då orkar man inte äta lika mycket protein. Därför är kyckling och kalkon så bra mat, förklarar Stina Nordqvist.

Men det finns fler skäl.

– Tittar man på Livsmedelsverkets riktlinjer så är kyckling och kalkon väldigt hälsosam mat. Det har en låg fetthalt och fettet som det innehåller är bra fett, så kallat enkelomättat fett. Det har också har en hög nivå av vitaminer och mineraler. Det är det man eftersträvar i nyttig mat, säger Stina Nordqvist.

Stränga regler för uppfödning
Svensk Fågels medlemmar följer både svensk djurskyddslag, som är en av de strängaste i världen, och branschorganisationens egna kontrollprogram, som övervakas av myndigheter.

Verksamheten på gården är hållbar i alla led och kycklingarna ingår i gårdens kretslopp.

– Sammantaget är svensk kyckling och kalkon riktigt bra, hälsosam och proteinrik mat som produceras på ett hållbart och miljövänligt sätt. Fler äldre borde äta svensk kyckling och kalkon, avslutar Stina Nordqvist.

Svensk Fågel är branschorganisationen för svensk matfågelproduktion och uppfödning. 

Svensk Fågel står för 98 procent av matfågelproduktionen i Sverige och representerar hela kedjan med medlemmar som består av avelsföretag, kläckerier, fodertillverkare, bönder och slakterier. 

 Alla arbetar mot ett och samma mål – att ta fram världens bästa kyckling och kalkon.

Läs mer på: www.svenskfagel.se