Nollvision kan ge fler den vård de behöver – och har rätt till

Väntetiderna för att få vård i Sverige är väldigt långa. Så behöver det inte vara. Genom en Nollvision för väntetider vill Vårdföretagarna och deras medlemsföretag visa hur de bidrar till att fler får den vård de behöver och har rätt till.

Den lagstadgade vårdgarantin, som innebär att alla ska få vård inom en viss tid, är satt ur spel och över 640 000 patienter väntar i dag på vård. Med en kampanj med Nollvision för väntetider vill Vårdföretagarna adressera problemet och visa upp verksamheter som minskat köerna.

– De svenska vårdköerna blev längre under pandemin och uppfattas av allmänheten som sjukvårdens största problem. Vårdföretagarna har låtit analysföretaget Sirona jämföra kostnader för operationer inom specialistvård. Studien visar att privata aktörer kan utföra operationer billigare än offentligt driven sjukvård. Om en region utför 100 operationer utför de privata 150, för samma kostnad. Vi har inte råd att inte nyttja hela den privata vårdens kapacitet, säger Antje Dedering, tillförordnad kommunikationschef hos Vårdföretagarna.

För att möta utmaningarna har Vårdföretagarna tagit fram förslag till reformer som politikerna kan ta med sig in i valrörelsen, berättar Antje. En av dessa är att patienter som väntar på behandling ska guidas till vårdgivare med kortast köer. Den lagstadgade vårdgarantin måste fungera i praktiken och patienternas rättigheter stärkas.

– Stärk patienternas rätt till vård i tid genom exempelvis vårdlotsar i alla regioner. Vårdlotsarna behöver information om var det finns ledig kapacitet där den enskilde kan få sin operation.

En andra punkt är att patienterna själva ska kunna se väntetider och jämföra kvalitet hos alla vårdgivare, oavsett regi. Därför behöver 1177.se snabbt vidareutvecklas, betonar Antje.

– Detta är ett viktigt led i nästa punkt, nämligen att öka patienters kunskap om sina rättigheter. Vi rekommenderar att man genomför en nationell kampanj på 1177.se så att patienter får kunskap om rätten att fritt söka öppenvård över landet och om hur vårdgarantin fungerar.

Hon understryker också vikten av att låta patienter söka sjukhusvård i alla regioner.

– Det ska finnas en lagstadgad rätt att söka sjukhusvård (så kallad slutenvård) i alla regioner. Idag finns denna rätt bara för den som söker öppenvård. Sist men inte minst vill vi att regionerna ska upphandla vårdkapacitet hos privata vårdgivare för att ge fler patienter vård. Öka vårdkapaciteten i områden där väntetiderna är långa. På så sätt kan fler patienter få vård för pengarna. Nationella ramavtal med privata vårdgivare kan vara ett sätt att snabbt öka vårdkapaciteten.

För att lyckas möta den stora och växande efterfrågan på vård krävs reformer. Vården måste, oberoende av regiform, få rätt förutsättningar att ta sig an uppgifterna. Reformerna kommer leda till att fler får vård – om Sveriges politiker vill det.

– Tillsammans kan vi uppnå en nollvision för väntetider. Vårdföretagarnas medlemsföretag och dess medarbetare är redo. Ingen ska behöva vänta på vård i onödan.

 

Föreningen Vårdföretagarna är Sveriges ledande organisation för vård- och omsorgsgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi. De arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg, och tydliggör betydelsen av den privat drivna vården för samhället. Vårdföretagarna har cirka 2000 medlemsföretag med 105 000 årsanställda.