Digitaliseringen är central för att möta de stora utmaningar som hälso- och sjukvården står inför, menar Emma Loven, partner på KPMG.

Nyttohemtagning – så skapar digitaliseringen värde i vården

Den digitala utvecklingen har förändrat hälso- och sjukvården och kommer att fortsätta i ökad takt. Men för att nå den verkliga nyttan och ta vara på den kapacitet som frigörs krävs mer verksamhetsutveckling kopplad till digitaliseringen.

Digitalisering i sig är inte ett självändamål, det handlar om att skapa ökad kapacitet. Rätt använd kan digitaliseringen frigöra kapacitet som i sin tur kan läggas på bättre hälso- och sjukvård, där kapaciteten omvandlas till bättre kvalitet, ökad tillgänglighet, sundare arbetsmiljö, högre produktivitet eller lägre kostnader.
– Men för att nå den fulla potentialen måste hälso- och sjukvården fokusera mer på nyttohemtagning. Hur kan man i förändringsprojekten planera för att den vunna kapaciteten faktiskt gör nytta på rätt sätt? Vi stöttar sjukvården både i den digitala transformationen och i den verksamhetsutveckling som måste ske, säger Emma Loven, partner och ansvarig för rådgivning till hälso- och sjukvårdssektorn på KPMG.

Alla aktörer behöver bidra
Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar med demografiska förändringar, ökande kostnader och begränsade resurser. Digitaliseringen är central i att möta dessa, och enligt Emma Loven, tidigare Utvecklings- och IT-direktör på Södersjukhuset, blir det bäst när kärnverksamhetens behov får styra. Digitaliseringen ska drivas så nära patienterna och vårdpersonalen som möjligt, men stödfunktioner, region och stat behöver bidra för att eliminera potentiella hinder.
– Det kan handla om hur den nya tekniken ska finansieras, standarder för att underlätta informationsöverföring, kompetens kring informatik och arkitektur, inköpskompetens inom teknikområdet, att regulatoriska krav utvecklas i takt med digitaliseringen. Om inte dessa delar fungerar kommer det att bli en broms för digitaliseringen, säger Emma Loven.

KPMGs rådgivningsteam inom hälso- och sjukvård består av omkring 4 500 experter världen över. Våra specialister har lång erfarenhet och djupgående kompetens inom områden som strategi- och verksamhetsutveckling, förändringsledning, eHälsa, digital innovation och transformation. Läs mer på KPMG.se