BMS flyttar fram forskningens gränser

Diagnoser som inte kan behandlas eller botas innebär stora samhällskostnader. Genom att skapa läkemedel som möter behoven hos patienter bidrar Bristol Myers Squibb till att öka den övergripande hälsan – vilket i slutänden bidrar till värde för samhället.

Bristol Myers Squibb (BMS) är ett innovativt biopharmaföretag som forskar fram läkemedel för att hjälpa patienter att övervinna allvarliga sjukdomar. Men nya behandlingsmöjligheter måste komma till rätt patienter i rätt tid.

– För att nå dit vill vi vill driva dialog med olika aktörer i svensk hälso- och sjukvård, säger Jörg Schulze, General Manager för Bristol Myers Squibb i Sverige.

Sjukvården står inför en utmaning i form av kostsam vård av svårt sjuka patienter med svårbehandlade diagnoser. Att utveckla läkemedel för att kunna möta behoven som finns gynnar således inte enbart patienten – rätt mediciner skapar även en effektiv sjukvård och bidrar i längden till en hållbar samhällsekonomi. Att påvisa dessa samband är emellertid inte det lättaste.

– BMS har länge profilerat sig som en aktör som flyttar fram forskningens gränser. Det globala företaget har ett fokus på innovation inom sektorer med stora, ouppfyllda behov av mediciner och behandlingar, säger Jörg.

– Vi tar inte den enkla vägen utan bygger en personcentrerad, värdeskapande vård genom att globalt samverka med en mängd små, nyskapande bolag. Tillsammans kan vi realisera unika idéer som annars aldrig hade sett dagens ljus.

Samarbete för att följa upp värdet
Jessica Lundström är bolagets Director for Market Access. Hon menar att det är ett stort ansvar att lyfta fram den här typen av behandlingar och att arbetet inte enbart handlar om att föra ut ett läkemedel på marknaden, utan om ett helt ekosystem där många delar hänger samman.

– Globala samarbeten är av största vikt – men det ena utesluter inte det andra. En sjukvård som är hållbar såväl ekonomiskt som medicinskt är komplex och det är viktigt att samverka även lokalt med såväl politik, akademi, patienter som hälso- och sjukvården för att lyfta mervärdet av nya behandlingsrutiner.

I stället för att ha en portfölj av receptfria mediciner fokuserar BMS på att behandla allvarliga sjukdomar och driva denna utveckling framåt. En viktig aspekt bakom detta är tillgång till, och analys av, hälsodata som kan snabba på moderniseringen av processer och rutiner, eftersom det enkelt går att se var man bidrar med mervärde.

– Ökad digitalisering och datainsamling förenklar för patienterna att hålla sig informerade om sin egen sjukdom och behandling. Kan patienter rapportera till exempel hur de mår eller om de upplever bieffekter stärks kommunikationen med sjukvården rejält. Därmed blir det lättare att säkerställa att patienter fullföljer sina behandlingsregimer, samtidigt som de slipper inleda varje läkarbesök med att gå igenom allt från början. Med denna information kan vi identifiera patienter som riskerar att bli allvarligt sjuka och arbeta förebyggande, säger Jessica.

Driver frågan i Almedalen
Att få tillgång till denna data är emellertid komplicerat, men Jörg förklarar att det ur ett större perspektiv kan vara avgörande för Sveriges globala attraktionskraft som forskningsnation.

– Sverige har fantastiska datakällor som har följt upp till 95 procent av alla patienter över väldigt lång tid. Det gör oss till ett tekniskt mycket moget land med en stark grund att bygga vidare på, vilket utgör en avsevärd konkurrensfördel. Det bör vi verkligen ta vara på – därför kommer vi i år att starkt driva dessa diskussioner i Almedalen, avslutar han.

Läs mer här: www.bms.com/se