Svenska stålrör återvinns genom unikt pantsystem
Sedan 50-talet har Alvenius tillverkat stålrör av svenskt kvalitetsstål. Rören är eftertraktade på marknaden och används bland annat vid tunnelbanebyggen och i gruvor. Trots den tuffa miljön är livslängden på de svenska rören betydligt längre än byggtidens 2-5 år. Förr kasserades rören vid avslutat projekt – men så väcktes en idé hos företaget.
Alvenius rör tillverkas av höghållfasthetsstål från SSAB. Genom en speciell tillverkningsmetod där rören spiralsvetsas blir de extremt slitstarka och klarar både hårda stötar och högt tryck. När de slängdes långt innan de var uttjänta tyckte Alvenius att det var ett onödigt slöseri – och bestämde sig för att helt enkelt köpa tillbaka dem.
– Efter avslutat projekt kan kunderna ”panta” sina rör. Vi renoverar dem och säkerställer att de motsvarar våra höga kvalitetskrav. Sedan säljs de vidare till nästa kund, som tycker det är toppen att få ett högkvalitetsrör till ett lite lägre pris, säger Johan Leiker, vd Alvenius.
De varmförzinkade, snabbkopplade rören har en livslängd på cirka 20 år är och enkla att montera och demontera många gånger om.
– Vi har bland annat köpt tillbaka och gjort i ordning rör från bygget av 37 t-banestationer i London. Rören kom sen till användning i ett tågprojekt i Stuttgart, berättar Johan Leiker.
Men det unika pantsystemet är långt ifrån det enda företaget gör för att minska sin miljöpåverkan. De använder fossilfri el i all tillverkning och rören är utvecklade för att optimera flödesegenskaperna, vilket minskar energiåtgången. Med den smarta tillverkningsmetoden kan rören göras tunna, vilket inte bara sparar råvara utan även transportkostnader.
– I framtiden hoppas vi kunna tillverka våra rör av fossilfritt stål för att ta ännu ett steg i hållbarhetsarbetet, säger Johan Leiker.
Alvenius grundades 1951 och förser den globala marknaden med högkvalitativa snabbkopplade stålrörssystem till tunnlar, gruvor, industrier, brand- och släckvatten, VA-system samt snöproduktion. Alvenius ingår i Boxholmskoncernen.