Så skapar Stockholms stad trygghet i din vardag

Ett omfattande trygghets- och säkerhetsarbete pågår ständigt för att göra Stockholm till en bättre stad att leva i och besöka. Arbetet handlar om allt från att öka samverkan mellan Stockholms stad och polisen, minska riskerna för terrorhot och skapa trygghet på gator och torg till att säkra infrastrukturen och förbereda staden för framtida klimatförändringar.

Stockholm är en av världens tryggaste städer – men stockholmarnas upplevda otrygghet ökade i den senaste trygghetsmätningen.

I Stockholms stad pågår ständigt ett arbete för att garantera invånare och besökare en fungerande och trygg vardag, där kriser och störningar kan undanröjas och antalet hot, olyckor och brott minimeras.

Staden arbetar med allt från strategiskt säkerhetsarbete till krisberedskap och civilt försvar, som en del i det både kortsiktiga och långsiktiga trygghetsarbetet.

I februari i år antog kommunfullmäktige ett nytt trygghets- och säkerhetsprogram som gäller fram till 2021.

Arbetet börjar redan i skolan
Trygghets- och säkerhetsarbetet tar sitt avstamp redan i skolan.

– Vi måste ge barn och ungdomar sunda värderingar och möjligheter att utvecklas och skaffa sig kunskaper och så småningom ett arbete så att de i slutändan känner tillhörighet och trivs. Där någonstans börjar vårt arbete, säger Jesper Ackinger som är säkerhetsdirektör i Stockholms stad.

Vissa insatser som görs för att öka tryggheten och säkerheten är väldigt uppenbara för invånarna och synliga i stadsmiljön. Det kan handla om att skapa bättre belysning på mörka gång- och cykelvägar, röja upp i en igenväxt skogsbacke eller att ställa upp fordonshinder på gågator.

Mobila ordningsvakter skapar trygghet
Sedan i våras har Stockholms stad ett program med mobila ordningsvakter som två och två i totalt fem bilar snabbt rör sig mellan olika platser som tidigare definierats som potentiellt otrygga.

Vakterna har många års erfarenhet av yrket och har fått en bred utbildning i ämnen som socialtjänstlagen, första hjälpen vid psykisk ohälsa och hur de ska agera vid terrorattentat. Deras bilar är försedda med extrautrustning som till exempel sjukvårdsväska, brandsläckare, hjärtstartare, filtar och behållare för sprutor och kanyler.

– Vi har fått väldigt bra respons, både från stockholmarna och från företag, räddningstjänst och polisen, säger Leila Baksi, säkerhetsstrateg i Stockholms stad.

Minskad risk för översvämning
Andra insatser som görs i trygghets- och säkerhetsarbetet kanske inte är lika tydliga. Den pågående ombyggnationen av Slussen är ett exempel på ett långsiktigt säkerhetsarbete som inte bara påverkar stadens invånare utan alla som bor i Mälardalsregionen.

Det är en mycket viktig insats i arbetet med att anpassa staden till framtida klimatförändringar.

Med ombyggnationen utökas Mälarens avtappningskapacitet. Därigenom minskar risken för översvämningar i hela Mälardalen och dricksvattnet säkras för två miljoner invånare.

– Vi kommer att femdubbla avtappningskapaciteten i Slussen. Då är vi bättre förberedda om det kommer ett skyfall eller om vi får en kraftig snösmältning. Det skulle kunna skapa störningar och orsaka stora kostnader i hela Stockholmsregionen, säger Jesper Ackinger.

Presenteras av:

Stockholms stads trygghets- och säkerhetsarbete delas in i fyra områden:

  • Individens trygghet och säkerhet. Allt utgår från människors liv och hälsa.
  • Stadens funktionalitet. Samhällsviktiga verksamheter ska fungera.
  • Miljö och egendom. Vi ska förebygga skador på miljö, byggnader och infrastruktur.
  • Grundläggande värderingar. Vi ska värna demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter.

Vi arbetar till exempel med:

  • riktade stödinsatser för barn, unga och familjer
  • stöd mot våldsbejakande extremism
  • mobila ordningsvakter vid otrygga platser
  • utökad kameraövervakning på strategiskt viktiga platser
  • förbättrad belysning på otrygga platser runt om i staden
  • ökad närvaro av trygghetspersonal i sju prioriterade stadsdelsområden
  • Fryshuset och stöder deras arbete med unga i destruktiva miljöer

dinsakerhet.se kan du läsa om vad du kan göra för att öka din egen beredskap för att hantera en kris.