Foto: Polismyndigheten

Polisen ska växa: Är du framtidens polis?

Vill du bli narkotikaspanare, utredare eller lösa cyberbrott? Inom polisen finns en enorm mångfald av spännande arbetsuppgifter och oväntade specialistområden. Och nu ska polisen bli fler.

Idag arbetare närmare 32 000 personer, inom 80 inriktningar och 300 olika yrkesroller på Polismyndigheten, och nu ska polisen växa ytterligare fram till år 2024. Tomas Rosenberg är polismästare och HR-chef med ansvar för polisens kompetensförsörjning samt kultur och likabehandling.
– Främst behöver vi fler ingripandepoliser och områdespoliser som kan arbeta ute i lokalområdena för att jobba mer brottsförebyggande i samverkan med bland annat kommun, skola och socialtjänst.

Fler som kan lösa cyberbrott i framtiden
Andra områden som kommer bli viktiga under 2020-talet är cyberbrott, gränspolisiär verksamhet och internationell samverkan.
– När allt mer brottslighet flyttar ut på nätet blir det viktigare att fler polisanställda patrullerar webben för att stävja cyberkriminalitet såsom barnpornografibrott och bedrägerier.

Vilka egenskaper är viktiga hos en polis?
– Vi vill ha trygga, stabila individer. Du ska ha tålamod, vara kommunikativ och kunna fatta självständiga beslut i situationer som kan vara både psykiskt och fysiskt påfrestande.

Att blixtsnabbt analysera omgivningen och ha förmåga att växla tempo menar Tomas Rosenberg är en viktig framgångsfaktor för att klara av det stundtals tuffa jobbet.
– Från ett rutinarbete kan du plötsligt gå till ett komplext uppdrag med hög anspänning, samtidigt som det andra gånger inte händer något på en hel Polisarbetet ger dig möjlighet att göra skillnad, för enskilda individer och för samhället i stort.

Alla poliser har samma grundutbildning
Samtliga poliser i Sverige går igenom en utbildning på 2,5 år, vilket innebär att man får en stabil polisiär grundkompetens innan en eventuell specialisering tar vid.
– Efterhand kan du välja att inrikta dig mot att bli exempelvis spaningspolis, utredare eller att arbeta mer brottsförebyggande.

Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen nu!

Presenteras av: Polismyndigheten

Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag. Du kommer att utvecklas som människa och få erfarenheter för livet.

Polisutbildningen omfattar fem terminers heltidsstudier. I utbildningen ingår en sex månaders aspiranttjänstgöring i en polisregion. Utbildningen finns på fem orter i Sverige och går även att läsa på distans.

Ansök till utbildningen här