Evidensbaserad förskrivning av antibiotika bör vara målet

Den alarmerande ökningen av antibiotikaresistens löper risk att utvecklas till en omfattande vård- och hälsokris. För att hämma utvecklingen gäller det bland annat att minska överanvändningen av bredspektrumantibiotika.

Därför har Q-linea utvecklat ASTar®, ett helautomatiskt system som levererar patientspecifik behandlingsrekommendation 24-40 timmar snabbare än traditionell diagnostik, berättar Jonas Jarvius, medgrundare och vd för vårdinnovationsbolaget Q-linea.

Q-lineas ambition är att dramatiskt förbättra infektionsdiagnostik inom vården, med det övergripande syftet att snabbare kunna ge korrekt antibiotika vid infektioner.

– Om vårdpersonalen inte vet exakt vilken antibiotika som är verksam tvingas de använda aggressivt bredspektrumantibiotikum.

Q-lineas första produkt inriktas på patienter med sepsis, vilken är den vanligaste dödsorsaken på sjukhus i hela världen. Detta till trots talas det väldigt lite om sepsis.

Förkortar svarstid med minst 24 timmar
Q-linea har utvecklat ASTar, ett fullt automatiserat system för att snabbt fastställa vilka antibiotikapreparat som är effektiva mot patientens infektion.

– Traditionell diagnostik fungerar inte längre. Under tiden man väntar på testresultatet hinner cirka 20 procent av patienter med utvecklad sepsis som behandlas med empiriskt förskriven bredspektrumantibiotika avlida.

Minskad användning av bredspektrumantibiotika bidrar också till minskad resistensutveckling. Infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier medför lidande för patienten samt en enorm kostnad både för sjukhusen och för samhället.

– Hälsoekonomiska studier på septiska patienter har visat att 24 timmar snabbare korrekt behandling både kan minska dödlighet och korta tiden som krävs under intensivvård och därmed göra att flera patienter överlever och snabbare kan komma tillbaka till samhället.

All teknik och material till ASTar uppfinns, utvecklas och produceras dessutom i Sverige, vilket naturligtvis är positivt för den inhemska arbetsmarkanden.

Vi har attraherat intresse från dominerande aktörer inom dagens infektionsdiagnostik och kunde under våren presentera vårt världsomspännande kommersialiseringsavtal med Thermo Fisher Scientific.

En minut att starta prov
ASTar är helt automatiskt – provet placeras i en förbrukningsartikel och analysen startas via ett enkelt grafiskt gränssnitt. Det tar cirka en minut att starta ett prov och vem som helst som arbetar på laboratorier kan när som helst starta en körning.

– Under huven har vi flera unika tekniker för att rena provet, justera koncentrationen och snabbt mäta hur bakterierna påverkas av olika antibiotika. Sedan kan man enkelt utläsa vilket eller vilka antibiotika som kommer att vara verksamma.

Lämpligt för kritiska diagnoser
ASTar kompletterar existerande tester och lämpar sig särskilt för kritiska diagnoser. Jonas säger att en förhoppning är att systemet ska bidra till att antibiotika skrivs ut evidensbaserat i framtiden.

– Nästa steg är att påbörja kliniska studier under hösten och därefter CE-märka och kommersialisera systemet tillsammans med Thermo Fisher Scientific. Vi ser fram emot att få vara bidragande i att hejda ökningen av antibiotikaresistens och hoppas att andra följer i samma fotspår, avslutar Jonas Jarvius.

 

Q-linea är en innovativ pionjär som hjälper till att rädda liv genom att se till att antibiotika fortsätter att vara en effektiv behandling för kommande generationer. Vi utvecklar och levererar lösningar för vårdgivare över hela världen, så att de kan diagnostisera och behandla smittsamma sjukdomar på rätt sätt och på kortast möjliga tid. Q-linea är noterat på Nasdaq Stockholm: QLINEA.

Tel: +46 18 444 36 10

E-post: contact@qlinea.com

www.qlinea.com