Peter Knutsson, vd för Academic Work Sverige.

Nyckeln för att locka nya talanger – och samtidigt ta vara på kompetensen som finns

Academic Work har i många år engagerat sig i frågan: hur får man den bästa kompetensen att stanna på arbetsplatsen? Och hur kan företag attrahera nya talangfulla medarbetare att söka sig till just dem? I studien Young Professional Attraction Index (YPAI) från 2022 har Academic Work tillsammans med Kantar Sifo tagit fram vad arbetssökande värderar högst när de överväger en anställning. Tack vare undersökningen kan Academic Work tydligt visa arbetsgivare vad som bör prioriteras för att få kompetensen att stanna över tid.

Academic Work rekryterar och hyr ut akademiker som fortfarande studerar, eller som är i början av karriären – en grupp de kallar för Young Professionals. Företaget ser vikten av att fånga upp rätt kompetenser och förmedla dem till en givande arbetsplats. Sedan starten 1998 har Academic Work förmedlat över 160 000 jobb till Young Professionals och försett deras kunder med lika många nya kollegor. Företaget är Sveriges största bemanning- och rekryteringsföretag inom tjänstemannasektorn.

Värderingsskifte hos Young Professionals
Undersökningen YPAI har utförts på uppdrag av Academic Work sedan år 2015. Studien syftar att ta fram vad Young Professionals värderar högst hos sin arbetsgivare.

– Företag har tidigare kunnat locka till sig kompetenser med hjälp av hög lön, då det har prioriterats mycket högre. Men i dag ser vi att det inte längre är lönen som avgör, arbetstagarna vill trivas väl, känna sig sedda och att ens arbete ska vara meningsfullt i allt högre grad, säger Peter Knutsson, vd för Academic Work Sverige.

Undersökningen från 2022 visar att lön – som många tror är det viktigaste som krävs för att behålla lojala medarbetare – inte ens placerar sig på topp tre för unga akademiker. Detta rankar Young Professionals högst:

1. Att få ordentligt erkännande för sitt arbete
2. Kontinuerlig karriärutveckling
3. Bra kollegor
4. Lön och förmåner
5. Hur arbetsuppgifterna karaktäriseras

Viktigt att behålla kompetensen inom bolagen
Studien visar tydligt hur högt Young Professionals prioriterar det sociala på arbetet och dess företagskultur. Bolagen måste därför tänka till hur tjänsten och arbetsgivaren förhåller sig till feedback, uppskattning, utvecklingsmöjligheter och hur kulturen ser ut. Det krävs ett aktivt arbete för att främja en organisation där medarbetare vill stanna och bygga karriär, på så sätt är det gynnsamt att anställa Young Professionals som sitter på färsk och relevant kunskap som bidrar till bolagets tillväxt direkt och över tid.

– Med undersökningen vill vi lyfta vad bolag bör prioritera, investera och engagera sig i för att först hitta och sedan behålla den bästa kompetensen inom företaget, säger Peter.

Värdet av ledarskap
Insikterna Academic World får från undersökningen gör att de med relevant data får fram vad målgruppen Young Professionals faktiskt tycker, tänker och prioriterar hos sin arbetsgivare. Bland annat hur högt gruppen värdesätter ledarskap och allt som hör till den sociala interaktionen på arbetet.

Bemanning- och rekryteringsföretaget utför studien för att driva deras arbete framåt och få förståelse för dagens unga akademiker som söker jobb. På så vis kan de vägleda aktörer att bli den mest attraktiva arbetsgivaren på en tuff marknad som kämpar för att den bästa kompetensen ska stanna kvar inom bolaget.

Academic Work rekryterar och hyr ut akademiker som fortfarande studerar, eller som är i början av karriären – Young Professionals.  Sedan starten 1998 har vi förmedlat över 160 000 jobb till Young Professionals och försett våra kunder med lika många nya kollegor. Academic Work finns i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Schweiz och tillhör koncernen AW Group. Vi är Sveriges största bemanning- och rekryteringsföretag inom tjänstemannasektorn.

www.academicwork.se