Klas Friberg, tidigare Säpochef och styrelseledamot i Airolit, och Claes Svensson, vd på Airolit.

Tidigare Säpochefen: Svenska drönare säkraste alternativet

När svenska företag flyger med drönare kan insamlade data hamna i fel händer. ”Det är viktigt att man som drönaroperatör tar sitt ansvar och säkerställer att man använder en produkt som är säker”, säger Claes Svensson, vd på Airolit.

Drönare har kommit att bli ett essentiellt verktyg för aktörer verksamma inom militär och säkerhetsindustri, men även inom den privata sektorn. Bland användarna finns till exempel Försvarsmakten och Polismyndigheten, samt privata företag som på uppdrag av offentlig sektor utför övervakning och mätning av ledningsnät och skog eller liknande.

Marknaden för drönare domineras av tillverkare från Kina. I fjol rapporterade medier om att svensk polis använde kinesiska drönare som myndigheter i USA förbjudits från att använda.

– Redan innan jag kom i kontakt med Airolit var jag orolig över att aktörer verksamma inom säkerhetssektorn i Sverige använde kinatillverkade drönare. Kina har antagonistiska avsikter när det gäller Sverige. Även om drönarna säljs av kommersiella bolag kan den kinesiska underrättelsetjänsten och säkerhetstjänsten ta del av data från drönarna, helt i enlighet med kinesisk lag, säger Klas Friberg, tidigare Säpochef och styrelseledamot i Göteborgsbaserade Airolit som utmanar marknaden med sina svensktillverkade drönare.

Delar inte data till tredje part
– Många drönare skickar data till molnbaserade nätverk, där tredje part kan spara ner materialet. Airolits drönare delar inga data utanför hårdvaran och lagrar inte bildmaterial. Vi har ett tydligt säkerhetstänk, inte bara kring själva produkten utan kring hela vår verksamhet. Vi jobbar med säkerhetsskyddsanalys för att säkerställa ett skydd mot yttre påverkan, berättar Claes Svensson, vd på Airolit.

Efter en emission under sommaren 2022 där Airolit tillfördes 13 miljoner kronor är bolaget rustade för att vidareutveckla sina befintliga produkter. Tillsammans med några av storkunderna inom försvar och blåljus ska Airolit även ta fram nya produkter som kan göra svensk säkerhetssektor säkrare.

Läs mer om Airolit här

Airolit AB är ett svenskt företag med svenska ägare som utvecklar och tillverkar drönare för professionella användare. Verksamheten har funnits sen 2017. Kunder återfinns inom militär, säkerhet och infrastruktur, både i privat och statlig sektor.

Läs mer om Airolit här.