Amasten fokuserar på hyresrätten

Det är bostadsbrist i 207 av 290 kommuner i Sverige*. Det låter som mörka siffror, men sanningen är att det sedan 2017 har skett ett trendbrott i bostadsbyggandet i Sverige. Det byggs fler bostäder. Och det byggs fler hyresrätter. Hittills i år har ca 34 300 lägenheter börjat byggas, något som Amasten, fastighetsbolaget med hyresrätten i fokus, ser positivt på.

Amasten äger idag 7 500 hyresrätter i 27 orter i Sverige. Dessutom bygger bolaget fler bostäder i Knivsta, Örnsköldsvik, Luleå, Gävle, Falun och Eskilstuna. Planen är att fördubbla beståndet, genom att bygga och förvärva fler hyresrätter. Varför satsar ni på hyresrätten?

– Hyresrätten spelar en viktig roll i vårt samhälle och vi ska vara stolta över den. Målet är att alla kunna flytta hemifrån, studera, testa en ny stad, flytta på grund av ett arbete eller till något som passar ens livssituation. Att hyresrätten öppnar upp för flexibilitet, tyvärr är det inte riktigt så idag. 

–Vi vill förverkliga bostadsdrömmen för alla, oavsett hur den ser ut, säger Mikael Rånes, vd på Amasten. 

Innovativa lösningar ger fler bostäder
Vi investerar i våra lägenheter och fastigheter, eftersom vi tror på hyresrätten som boendeform. Med digitalisering och innovativa medarbetare hittar vi nya vägar framåt, berättar Mikael Rånes.

– Vi konverterar lokaler till bostäder, testar olika samarbeten med företag, installerar solceller och laddstolpar för elbil, hittar nya lösningar och bygger på egen mark. Våra medarbetare letar alltid nya vägar framåt, för att vi som fastighetsägare har möjligheten – och ett stort ansvar att engagera oss i de områden vi verkar. 

Nyproduktion med nytt koncept
Förutom att investera i och ta hand om sina fastigheter har Amasten en imponerande byggportfölj. I skrivande stund har de som mål att bygga 2 000 hyresrätter på 3 år, genom det egenutvecklade bostadskonceptet Riki-huset.

Tack vare industriellt byggande blir processen effektiv. Amasten uppför nu det sjätte Riki-huset i Örnsköldsvik, och hittills har samtliga projekt hållit både tidplan och budget, något som är ovanligt i byggbranschen.

– Det tar 12 månader, från bygglov till inflyttning.

I slutet av september inviger Amasten även 120 lägenheter i Knivsta i Uppsala. 

– Där har vi samma fokus som vi har överallt: att ta väl hand om våra hyresgäster. Vi har egen förvaltning och egen bostadskö och för den som är intresserad av att hyra, finns det några få lägenheter kvar, säger Mikael Rånes.

*Källa: SCB

Läs mer om Amasten här

Amastens strategi är att växa, att utöka beståndet genom förvärv, värdeskapande förvaltning, utveckling och nyproduktion. Vi ska vara en långsiktig och trygg fastighetsägare med fokus på hållbarhet. Vi ska bidra till samhällsutvecklingen genom att erbjuda smarta och kostnadseffektiva bostäder till Sveriges tillväxtkommuner.