Etanolkonvertering kan minska de fossila utsläppen redan idag

Idag är det mycket fokus på elbilen som det enda miljövänliga fordonsalternativet. Men det går att göra mycket mer redan nu säger Autoexperten, som vill vara med och bidra till Sveriges mål om en fossilfri fordonsflotta till 2030.  

Med ett tydligare fokus på hållbara affärer vill bilverkstadskedjan nu utöka sina tjänster och erbjuda konvertering av bensindrivna personbilar till etanoldrift.

– Som en stor aktör har vi en skyldighet att vara med och påverka branschen i en mer hållbar riktning. Genom konvertering kan vi minska utsläppen kraftigt redan idag, menar Anders Nilsson, Affärsområdeschef Autoexperten.

“Onödigt att skrota de bilar vi har”
Målet är att möjliggöra för att dagens vagnpark om drygt 2,8 miljoner bensindrivna personbilar ska kunna rulla längre - både privatägda bilar men även företags- och kommunalägda fordonsflottor.

– Det har kostat miljön mycket att ta fram de bilar vi har idag, därför är det inte alltid mest miljövänligt att skrota dem till fördel för en ny och eldriven bil. De flesta har dessutom inte råd att köpa eller möjlighet att äga en ny elbil. Med rätt förutsättningar skulle våra verkstäder kunna konvertera en stor del av vår fossilberoende fordonsflotta på bara några år.

Det som står i vägen för att man som privatperson ska ta steget och genomföra en etanolkonvertering är i många fall kostnaden, förklarar Hanna Bühlmann, chef för Autoexpertens verkstadskoncept & Hållbarhet.

– I dagsläget tar bilägaren hela kostnaden för konverteringen, och sen är det relativt dyrt också att tanka etanol, eftersom det är mindre effektivt än andra drivmedel. Regeringen har själva satt upp miljömål så nu gäller det att hjälpa till att uppfylla dem. Därför behöver vi möjliggöra för både konverteringsbidrag och skattesänkningar på inhemsk, hållbar etanol. Idag står valet mellan plånboken och samvetet, och så ska det inte behöva vara.

Välkommen till frukostseminarium senare under 2020
Tillsammans med moderbolaget KGK bjuder Autoexperten in till ett gemensamt frukostseminarium på konferensen Ekotransport 2030 i Stockholm senare under 2020. Här kommer företaget berätta mer om möjligheterna med etanolkonvertering samt göra en livekonvertering på plats.

Läs mer om etanolkonvertering med Autoexperten här

Presenteras av: Autoexperten

Autoexperten är en rikstäckande verkstadskedja och en del av KGK Group. Tillsammans med våra drygt 400 verkstäder kan vi få din bil att hålla längre, samtidigt som vi gör den mer hållbar. Det är både smart och en-kelt. Kontaktperson hållbarhet: Hanna Bühlmann, 072-221 68 46.