Maria Stenbäck och Monika Semmrich.

BioInvent flyttar fram cancerforskningens gränser

Svenska BioInvent är en av föregångarna i Sverige inom utvecklingen av immunonkologiska läkemedel. Life science-företagets huvudfokus är att identifiera relevanta målstrukturer och antikroppar som binder till dem för att utveckla innovativa immunonkologiska läkemedel.

Immunonkologiska terapier revolutionerar behandlingen av olika cancersjukdomar. Det är ett verkligt spännande arbete, säger Maria Stenbäck, ansvarig för BioInvents viktiga patentarbete.

Med immunonkologiska läkemedel aktiveras viktiga celler i immunförsvaret, i synnerhet T-celler, som då kan identifiera och angripa tumören.

– Med de metoder vi använder och kontinuerligt utvecklar kan vi identifiera antikroppar som binder till olika målstrukturer och som har potential att användas för cancerterapier, berättar Maria.

Till sin hjälp har BioInvent egenutvecklade teknologiplattformar, dels screeningverktyget F.I.R.S.T™ och dels antikroppsbiblioteket n-CoDeR®. Med hjälp av F.I.R.S.T™ kan forskarna samtidigt leta efter både antikroppar och receptorer, och genom att använda patientmaterial kan de identifiera de kliniskt mest relevanta antikropparna.

En viktig satsning för BioInvent är att driva den kliniska utvecklingen av företagets ledande antikropp BI-1206 för behandling av non-Hodgkins lymfom, samt – i kombination med pembrolizumab – för behandling av framskridna solida tumörsjukdomar.

– Vi utvecklar också first-in-class-antikroppar riktade mot tumörassocierade myeloida celler, både i samarbete med Pfizer och i egen regi. Dessa projekt är i nuläget i preklinisk fas. Därutöver har vi ytterligare substanser som snart ska föras in i kliniska program, betonar Monika Semmrich, forskare och projektledare hos BioInvent.

Ett intressant exempel på dessa substanser är BT-001, ett nästa generations onkolytiskt virus som utvecklas i ett samarbete med franska Transgene. BT-001 har konstruerats för att kombinera avdödande av cancerceller och produktion av en Treg-depleterande anti-CTLA4-antikropp direkt in i tumören, vilket också leder till ett immunsvar mot tumörceller.

–BioInvents forskning är oerhört spännande, inte minst för att allt från antikroppsutveckling till klinisk utveckling och produktion av antikroppar sker under samma tak. Det medför ett kontinuerligt samarbete och kunskapsutbyte, vilket både är en stor styrka och något våra medarbetare och samarbetspartners verkligen uppskattar, avslutar Monika.

BioInvents primära mål är att utveckla nästa generations immunonkologiska läkemedel där fokus är att förbättra terapeutiska resultat inom områden med stort icketillgodosett behov.

BioInvents strategi är att utnyttja sin expertis inom immunologi, cancerbiologi och antikroppsbiologi för att utveckla cancerimmunterapier för att förbättra livskvalitén för cancerpatienter. Detta möjliggörs genom samarbeten med läkemedelsföretag, akademiska forskargrupper, nätverk av kliniskt verksamma specialistläkare och forskningsstiftelser.

www.bioinvent.se