Greppförstärkande handske ger miljoner ökad livskvalitet

Händer som inte fungerar påverkar i hög grad vardagslivet när det är svårt att äta, klä på sig, borsta tänderna – listan kan göras lång över allt vi använder våra händer till. Det svenska life science-bolaget Bioservo har precis lanserat hjälpmedlet Carbonhand som gör det möjligt för miljontals människor med nedsatt handfunktion att självständigt utföra dagliga aktiviteter.

Carbonhand är en greppförstärkande handske med trycksensorer i fingrarna som känner av när användaren behöver stöd. När användaren initierar ett grepp reagerar trycksensorerna och konstgjorda senor tillför den nödvändiga kraften.

Flera orsaker till nedsatt handfunktion
Det finns många orsaker till att man drabbas av nedsatt handfunktion. Det är vanligt förekommande om man har haft en stroke, men kan även uppkomma vid ryggmärgsskador, neurologiska sjukdomar eller på grund av ålder.

- Carbonhand kan hjälpa många med nedsatt handfunktion, oavsett hur den har uppkommit, säger Petter Bäckgren, VD, Bioservo. Kliniska studier visar att den dessutom hjälper till att bygga upp styrkan i handen och rehabiliterar patienterna i samband med i vardagsaktiviteterna i hemmiljön.

Kliniska bevis visar förbättrad handfunktion
Närmare 200 patienter har varit involverade i flera studier där Carbonhand använts antingen som hjälpmedel, som ett verktyg för rehabilitering eller som en del av en kontrollgrupp som får standardvård. Resultatet efter 4-12 veckors användning är både förbättrad greppstyrka och handfunktion - samt att användarna upplever en förbättrad livskvalitet.

- Preliminära data från den senaste studien visar att personer som har levt med en nedsatt handfunktion i nära tio år, redan efter sex veckors Carbonhand-användning, förbättrar sin egen greppstyrka med 27 %. Det innebär förstås en enorm frihetskänsla och förbättrad livskvalitet när de kan utföra vardagliga saker som att dricka kaffe, äta mat själv och leka med barnen, säger Petter Bäckgren.

Bioservo Technologies är världsledande inom kraftförstärkande handskar för människor som behöver extra styrka och uthållighet. Bolaget har en unik global position inom mjuka aktiva exoskelett, både för att hålla industriarbetare friska och för personer med nedsatt handfunktion.

Läs mer här!