Hållbart härdat trä förnyar golvbranschen

En ny typ av golv av härdat trä håller på att revolutionera golvbranschen. Det har stora fördelar i jämförelse med traditionella golvtyper som parkett och laminat. Det är också den bästa golvtypen i ett hållbarhets- och miljöperspektiv.

– Produktionen av den här nya golvtypen bygger på enkla och kloka principer som säkerställer att produkterna är hållbara. När man pratar hållbarhet i samband med val av golv är därför härdat trä det naturliga valet, säger Johan Larsson, sälj- och marknadsansvarig, Bjelin Sweden.

Bjelin, med huvudkontor i skånska Viken, har som ambition att bli världsledande på golv med sina nya golvinnovationer. Företaget utvecklar och tillverkar en bred produktportfölj med innovativa golv i trä och nya material. Utvecklingen görs tillsammans med systerföretaget Välinge Innovation.

– Grundarna av företagen uppfann klickgolvet 1993 och utvecklade världens första laminatgolv 1977. Båda dessa golvtyper var revolutionerande för branschen. Nu står vi inför en ny revolution.

– Våra nya golv av härdat trä är många gånger starkare och hårdare än ett traditionellt parkettgolv. Samtidigt har de ett trevligt utseende och en genuin träkänsla. På viss sikt är vi övertygade om att de kommer ta över marknaden från golv av parkett och laminat.

– När det gäller hållbarhet är det ingen som slår de här golven, fortsätter Johan Larsson. De är framställda till stor del för att köparna ska kunna känna sig trygga från hållbarhetssynpunkt.

I produktionen utnyttjas förnyelsebara råvaror optimalt. Det trä som inte kan användas i produktens ytskikt används som fyllnadsmaterial. Råmaterialet hämtas från hållbart förvaltade skogar i Kroatien där träet bearbetas lokalt.

Vid sidan av hållbarhet finns det många andra faktorer som kan påverka vilket golv man väljer. Det ska vara vackert, det ska vara ljudisolerande, det ska inte slitas lätt. Golv av härdat trä har många positiva egenskaper jämfört med andra golvtyper även när det gäller dessa faktorer.

– Nu ska vi få människor med sällanköpstänk att välja ett nytt golv av härdat trä i stället för traditionell parkett. Vi har en spännande och utmanande resa framför oss, säger Johan Larsson.

Presenteras av: