Boden utbildar morgondagens spelutvecklare

T.h. Thomas Färgerman och Emil Sandberg.
Foto: Mats Engfors / Fotographic

I Boden storsatsas det på spelutveckling; en ny yrkesutbildning inom indiespelsutveckling lanserades 2017 och redan nu jobbar 86 studenter för fullt med att utbilda sig till Sveriges nästa stjärnutvecklare.

Boden har blixtsnabbt gått från att vara en populär destination för datacenteretableringar till att vara den mest framstående utbildaren inom spelutveckling i Sverige.
– Spelbranschen har brist på dels utbildad arbetskraft och dels på bra lokaler. Därför startade vi ¬– med hjälp av Sunderby Folkhögskola och erfarna Future Games – en tvåårig, eftergymnasial utbildning med starka branschkopplingar, säger Thomas Färgerman, vd Boden Business Park, där utbildningen drivs.

Ett av de första stegen blev att locka spännande spelstudior till lokalerna i Boden Business Park. Det gick över förväntan; på mindre än ett år växte antalet företag från noll till fem och visionen är att bli ett av de fem största svenska tillväxtområdena för spelbranschen.
– Vi har bra miljö och lokaler, utmärkta finansieringslösningar, omfattande nätverk och förstklassig kompetens. Boden är ett ekosystem där alla parter berikar varandra.

Stort internationellt intresse
Verksamhetsansvarige för Boden Gamecamp, Emil Sandberg, konstaterar att svenska utvecklare ligger bakom var tionde spel som spelas i världen, men att branschen trots det skriker efter kompetens.
– Behovet är enormt stort och vi sitter på en digital infrastruktur som lämpar sig perfekt för den här typen av elintensiv bransch. Redan nu har vi både företag och studenter från hela världen, ett fantastiskt kvitto på att vi gör rätt.
Utbildningen fördjupar sig i allt från game design och 2D- och 3D-grafik till produktion, programmering och presentation. Hela 20 av utbildningens första elever som tog examen i våras har redan jobb på de bolag som har etablerat sig i Boden.
– Vi är både glada och stolta, framförallt för att vi har ett så stort internationellt intresse. Ett exempel är det fantastiska Valkyrie Jam, ett oerhört spännande bootcamp där tolv ur spelvärldens absoluta kvinnliga elit skapar spel från scratch – i år genomförde de för andra gången sin sammankomst i Boden, säger Emil.

Börjar redan på gymnasiet
Bodens satsning innefattar även gymnasieskolan och det har redan startats ett individuellt val för gymnasiestudenter. Till nästa höst är det beviljat ett fjärde år på teknikprogrammet med inriktning mot spelutveckling.
- Vi arbetar också med en ansökan om att få tillstånd till ett specialutformat gymnasieprogram, med förhoppning att framöver kunna förena det med utbildningar inom spelmusik. Det ger möjlighet till ett bra försprång in på marknaden, berättar
B-O Ström, verksamhetschef vid Bodens gymnasieskola.
Eftersom även gymnasieskolan är förlagd till Boden Business Park blir avstånden mellan näringsliv och utbildning korta. Eleverna får tidigt ett värdefullt nätverk och utbildningen sker integrerat med skarp verklighet.
– Utbildningsvärlden går alltmer mot någon slags gameification och jag är övertygad om att virtuella miljöer snart kommer att komplettera våra läroböcker och stötta våra lärare. Det vore fantastiskt roligt om vi i Boden kan bidra till det.

Bodens kommun

Presenteras av: Bodens kommun

Om Bodens spelsatsning

Boden Gamecamp (BGC) ansvarar spelsatsningen i Boden. BGC är en integrerad del av Boden Business Park och sitter nu i toppmoderna lokaler. Den 5400 m2 nybyggda huset som precis håller på att färdigställas. Här håller även alla spelstudios till och verkar nära studenterna. BGC har även garanterat boende för det som antas till Indispelutvecklare eller Webbutvecklare E-Handel. Utbildningarna sker i samarbete med Sunderby folkhögskola och Changemaker Education.
Här utbildas just nu Indiespelutvecklare (2 år), Webbutvecklare E-Handel (2 år) samt Individuellt val av spelutveckling på gymnasienivå. Sammantaget pluggar just nu 80 elever vid Boden Gamecamp. Det finns en uttalad ambition att inom kort starta ytterligare utbildningar.
Hittills har 5 spelstudios öppnat sina verksamheter på Boden Business Park vilket bl.a annat resulterat i praktikplatser och anställningar.