Botkyrka kommun

Hållbart arbete utforskas i Botkyrka

Mittemot Tullinge station ligger sedan januari 2019 ett KTH-labb, en jobbhubb. Härifrån har över sextio deltagare, de flesta Tullingebor, möjlighet att jobba några dagar i veckan.  Närheten till fullt utrustade arbetsplatser med rum för digitala möten, och tillgång till elcyklar minskar resandet och underlättar vardagspusslet.

Jobbhubben är ett så kallat ”living lab”, en studie med deltagare som testar nya lösningar. En av de som varit med sen jobbhubben öppnade 2019 är Linnéa Fryxell, som arbetar på Bayer Pharmaceuticals
– Det bästa är att slippa resandet, det sparar mycket tid i vardagen! Sen är jobbhubben ett bra komplement till att jobba hemifrån, den är en ordentlig arbetsplats.

Många av deltagarna är anställda av Ericsson, som är en av parterna i forskningsprojektet tillsammans med bland annat Botkyrka kommun och Stockholms stad. Ericsson har aktivt uppmuntrat sina medarbetare att delta i studien. En av dem är Mattias Strålin:
– Det kom ett meddelande från HR med frågan om man ville jobba från Tullinge och jag tog kontakt med min chef direkt! Jag sparar säkert två timmar om dagen genom att jobba från hubben. Med olika platser att arbeta ifrån blir det dessutom variation i jobbet.

Många deltagare väljer att jobba från hubben när de vill vara fokuserade. Ashna Ahmed, också på Ericsson, tycker det är perfekt några dagar i veckan:
– På hubben jobbar jag effektivt. Där är inget som stör, hela miljön handlar om fokus. Sen ligger hubben mellan två gym, så de dagar jag jobbar därifrån missar jag aldrig träning!

Studien undersöker vilka klimatvinster som finns med tillgänglighetstjänster som jobbhubbar, genom att de minskar behov av resande. Många deltagare tror att efterfrågan på resfritt arbete kommer öka framöver.
– Vi kommer se mer sånt här i framtiden! I och med Corona kommer folk inte vilja trängas i pendeltrafiken, och det är ohållbart att pendla med bil. Nu tror jag omställningen går snabbt när organisationer inser att arbete på distans fungerar bra, säger Linnéa Fryxell.

www.sams.kth.se

 

Studien drivs av Mistra SAMS, ett forskningsprogram som undersöker digitala plattformar och nya tillgänglighets- och mobilitetstjänster ur ett hållbarhetsperspektiv.
Mistra SAMS är ett samarbete mellan KTH och VTI Statens transportforskningsinstitut, och finansieras av Mistra.

www.sams.kth.se