Dammsug luften med luftrenare

I en studie publicerad av FN hösten 2021 skriver man att luftföroreningar är ett akut globalt hot mot folkhälsan. Fler dör av luftföroreningar än av alkohol och fysisk inaktivitet. Vad händer när vi går tillbaka till normala rutiner och vad kan arbetsgivare göra för att förbättra arbetsmiljön? 

Att träffa kollegorna igen är såklart fantastiskt men också förenat med en viss risk. T.ex. när vi nyser eller hostar utsöndrar vi droppar som kan innehålla smittbärande partiklar. Dessa partiklar kan sväva runt i luften i flera timmar och landar sedan på olika ytor som vi kommer i kontakt med. Detta ökar risken att vi smittas genom att vi antingen andas in partiklarna eller genom kontaktsmitta. I tillägg till detta har vi också alla luftburna föroreningar och dess risker. De flesta vet att luftföroreningar orsakar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar samt ökar risken för cancer, men visste du att man inom forskningen också hittat samband mellan påverkan på hjärnan och luftföroreningar? T.ex. demens, ADHD och depression.

I Sverige har vi jämförelsevis både ren utomhusluft och bra ventilation. Vi är lyckligt lottade med att de flesta arbetsplatser har ett fungerande ventilationssystem, men faktum är att vår innemiljö ofta är upp till 50 gånger mer förorenad än utomhusluften. Därför finns stora vinster att göra genom att komplettera ventilationen med luftrenare. Med en luftrenare kan vi i princip dammsuga luften och därmed minska risken att andas in farliga föroreningar och att vi blir sjuka. Med frisk personal och ren luft förbättrar vi prestationerna och minskar antalet sjukskrivningar. En bra luftrenare kan på några minuter skapa en betydligt renare innemiljö genom att filtrera bort 99,995 % av partiklarna. Det minskar risken för att utsättas för smittor och föroreningar avsevärt. Luftrenare är det absolut enklaste och snabbaste sättet att förbättra sin luftkvalitet inomhus och skapa en hälsosam och produktiv innemiljö. Att satsa på ren luft är att ta hälsa till nästa nivå och bidrar till en mer attraktiv arbetsplats.

Läs mer på Camfil.se

Textförfattare: Mattias Utbys och Rebecca Elliot

Camfil grundades 1963 i en liten stuga i Trosa och har idag cirka 5000 anställda över hela världen. Med ett starkt fokus på forskning och utveckling är Camfil tekniskt ledande i världen inom luftrening där man tillhandahåller premiumlösningar och högkvalitativa produkter. Camfils system förbättrar produktiviteten för personal och utrustning, minimerar energianvändningen och gynnar människors hälsa och miljön.

Mer om Camfil på camfil.se