Roger Lindell, högsäkerhetsexpert på CAMI Stängsel.

Säkerhetsexperten: ”Områdesskydd eftersatt i Sverige”

Det rådande säkerhetsläget i Europa tillsammans med Sveriges NATO-ansökan gör att både myndigheter och företag behöver se över sina säkerhetsstrategier. Medan fokuset länge har legat på cyberhot ser nu flera sektorer ett ökat behov av fysisk högsäkerhet. Roger Lindell, högsäkerhetsexpert på CAMI Stängsel, menar att områdesskydd är eftersatt i Sverige och ger sin syn på hur man bör agera.

Med den nya verkligheten börjar vi nu se ett behov av breddning i fokus, till att inkludera fysiskt områdesskydd, då fokus länge varit på cybersäkerhet. Förutom försvaret så har områden som offentlig miljö och energi- och vattenförsörjning fått ett större behov av kompetens och lösningar inom högsäkerhet. Det menar Roger Lindell, högsäkerhetsexpert på CAMI Stängsel.

– Fysiskt skydd kan hjälpa till att stoppa en olycka eller attack som annars skulle ha ödesdigra konsekvenser. Vårt kontantfria samhälle bygger till exempel på att det finns fungerande internet och elektricitet – utan det stannar samhället. Och kommer någon åt vattnet kan det slå ut en hel stad, säger han.

Hitta den svaga punkten

Det viktigaste företag och myndigheter behöver göra är en inventering och analys av riskerna, förklarar Roger Lindell. Man måste fråga sig vad som kan hända i ett värsta fall-scenario och se till helheten på ens befintliga anläggningar och inte bara på nya satsningar. Den svaga punkten kan finnas där man minst anar det.

– Du måste kartlägga hotbilden och inkludera både olyckor och handlingar med ont uppsåt. Ett skalskydd kan göra det svårare att ta sig in men kan oftast inte stoppa någon som verkligen vill ta sig in. Men du kan köpa dig tid, och kombinerar du det med kamerateknologi kan du snabbt skicka ut någon till platsen. Har du inte skalskydd alls spelar det däremot ingen roll vilken kamera du än har.

Uppdämt behov i Sverige

Sverige som land ligger efter när det gäller säkerhetstänk i allmänhet och behöver komma i kapp, konstaterar Roger Lindell. Europeiska länder, i synnerhet NATO-länderna, har sedan länge arbetat aktivt med fysisk högsäkerhet på kritiska anläggningar som en del av samhällsplaneringen. Ett tänk Sverige behöver ta efter.

– Vi behöver tänka långsiktigt och prioritera, men agera nu. Med smarta kostnadseffektiva lösningar som kan kompletteras över tid kan skydd byggas ut utan att totalkostnaden behöver bli större. Det viktiga är att ha en helhetsplan för en anläggning innan man börjar.

Läs mer här!

FAKTARUTA

CAMI är en ledande aktör och rådgivare inom högsäkerhet i Skandinavien. Koncernen är svenskägarledd och grundades 1994. CAMI har samarbetsavtal med de ledande högsäkerhetsleverantörer i Europa och kan erbjuda oberoende, behovsanpassad rådgivning för komplexa lösningar och produktval.

Läs mer här!