​Så kan du bromsa ditt barns myopi

Förekomsten av närsynthet ökar kraftigt i många delar av världen. Det kan tyckas vara ett bekvämlighetsproblem, men närsynthet ökar risken för flera allvarliga ögonsjukdomar.
– Av denna anledning är det väldigt viktigt att ta sina barn till optikern för regelbundna synundersökningar. Med rätt behandling kan problemet bromsas markant, säger Martin Lingvall, CooperVision.

Närsynhet eller myopi, som det egentligen heter, är på kraftig global uppgång och flera omfattande utredningar pekar på att förändrade livsvanor är boven i dramat. Martin, som är optiker och Myopia Management Specialist hos CooperVision, berättar att bland annat vår ökade skärmanvändning är en bidragande faktor.

Martin Lingvall, Coopervision

– Vi spenderar allt mindre tid utomhus och allt mer tid på nära håll, exempelvis framför skärmar, böcker eller tv:n. Detta bidrar till att vår närsynthet utvecklas allt snabbare.

Kan leda till allvarliga synstörningar
Men vad är då problemet och vad är egentligen närsynthet? Martin förklarar att ett närsynt öga ofta är betydligt ”längre” än ett rättsynt öga, vilket påverkar ögats förmåga att bryta ljuset korrekt och att se detaljer på långt håll. När ögat växer på detta sätt blir det en skörhet i vävnaderna, som i förlängningen gör att man kan drabbas av flera ögonsjukdomar.

– Personer med myopi löper avsevärt större risk för sjukdomar såsom näthinneavlossning och glaukom, även tidigt i medelåldern. De riskerar också så kallad myopisk makuladegeneration, en förändring på gula fläcken, som kan leda till allvarliga synstörningar.

Så bromsas utvecklingen
Detta kan låta skrämmande, men lyckligtvis finns det saker man som förälder kan göra för att bromsa utvecklingen och ge barnens ögon bättre förutsättningar. Förutom att vara uppmärksam på om barnet till exempel sitter väldigt nära tv:n eller kisar mycket, är det bra att spendera mer tid utomhus och att minska den totala tiden vi fokuserar på nära håll. Båda dessa faktorer bidrar till att minska utvecklingen av närsynthet. Sedan är det viktigt att ta sitt barn på regelbundna synundersökningar hos en optiker. Här kan man nämligen få tidig behandling, som minskar problemet.

– MiSight är en unik kontaktlins med speciellt utformad optik som inte bara korrigerar myopin utan också påverkar avbildningen på barnets perifera näthinna. Detta bromsar ögats tillväxt, vilket innebär att närsyntheten inte utvecklas lika fort. Linsen har en dokumenterad genomsnittlig behandlingseffektivitet på 59 procent över tre år och hela 41 procent av barnen som provar linsen stannar upp i sin närsynthetsutveckling helt och hållet.

T.v. ett rättsynt öga. T.h. ett öga med myopi.

Ger bättre ögonhälsa
Effekten håller dessutom i sig; närsyntheten växer alltså inte i kapp, utan myopins utveckling fortsätter istället i normal takt för den ålder barnet är i då det slutar använda linsen. Helst bör linsen användas så länge ögat normalt växer, fram till slutet av tonåren. I Sverige är MiSight godkänt som behandlingsalternativ för barn från 8 år och ju tidigare man börjar använda den, desto bättre blir effekten.

– Många föräldrar blir oroliga när de tänker på att barnet ska hantera en kontaktlins, men studier visar att barn i åldern 8 till 12 har lägre antal komplikationer än både äldre barn och vuxna! Med det sagt är det självklart alltid viktigt att göra en avstämning i samråd med optikern och se om ens barn är moget uppgiften. Om så är fallet har man mycket goda möjligheter att hjälpa sitt barn till bättre långsiktig ögonhälsa, avslutar Martin.

Läs mer om MiSight kontaktlinser här

CooperVision arbetar för att hjälpa människor över hela världen att se bättre varje dag. Genom vetenskapliga och tekniska innovationer, verksamhetsoptimering och ett nära samarbete med optiker har CooperVision förbättrat synen för miljontals människor och blivit en väl ansedd, ledande global samarbetspartner i kontaktlinsbranschen.

Läs mer på coopervision.se