Från chaufförsbrist till självkörande fordon

Behovet av hållbara transporter växer kraftigt samtidigt som bristen på utbildade lastbilschaufförer är stor.
– Vi vill skapa en ny framtid och då måste vi våga förändras. Därför testar vi hållbara och självkörande transporter, säger Hanna Melander på DB Schenker.

Chaufförsbristen är större än någonsin. Bara det närmsta året behöver transportbranschen 7000 nya förare. Och logistikflödet bara växer och växer.

– Redan idag ställer chaufförbristen till problem för oss. Dessutom måste vi förändras och utvecklas för att klara av klimatutmaningen. Det är därför vi måste skapa framtidens hållbara transporter, säger Hanna Melander som är Kvalitet- och miljöchef på DB Schenker.

Idag kör Einrides T-pod, en helt elektrisk och autonom lastbil, mellan DB Schenkers lager och terminal i Jönköping.

– Einrides T-pod har en typ av radar som känner av var den befinner sig och omgivande trafik. För att vara på den säkra sidan har vi en operatör som via en tv-skärm har kontroll på fordonet, säger Linda Borgenstam på DB Schenker Consulting.

Än så länge fungerar T-poden väldigt bra, så snart kanske vi ser fler liknande fordon i trafiken.

– Vi ser autonoma, eldrivna fordon som ett måste i framtiden. Eldriften är nödvändig ur hållbarhetssynpunkt. Vi behöver heller inte ta hänsyn till kör- och vilotider, säger hon.

Är chaufförsyrket snart är ett minne blott?
– Absolut inte, men yrket kommer naturligtvis att förändras. Exakt hur det kommer att se ut för våra chaufförer vet jag inte i nuläget, men det är svårt att se att en helt autonom transport ska ersätta dagens distributionsbilar i Stockholms innerstad till exempel. Dels på grund av komplex trafikmiljö, och dels på grund av att någon måste leverera godset, säger Linda Borgenstam.

Hon lägger till:

– Titta på flygtrafiken, den är idag näst intill helt automatiserad. Piloterna som är med ombord övervakar att det inte händer något oväntat. I övrigt sköter flygplanet allt från start till landning. Och ju mindre piloten behöver göra desto säkrare blir flygningen.

Läs mer på: www.dbschenker.se

Presenteras av:

Om DB Schenker
DB Schenker har tagit emot och skickat paket i över 140 år. Förra året levererade de över 26 miljoner paket till sina kunder i Sverige. Dessutom ger stor global bredd dig tillgång till en unik flexibilitet för tunga export- och importsändningar över hela världen.