De ser till att Polisens it-stöd fungerar – året runt, dygnet runt

Det råder inga tvivel om att polisen står för en viktig funktion i samhället. Lika viktig är polisens it-avdelning som stöttar och utvecklar polisverksamhetens arbete. Här berättar it-teknikerna Ola Fagerö och Sanna Amnell Sahlin om sitt samhällsviktiga uppdrag.

 

Polisens 30 000 medarbetare står för ett tryggt och säkert samhälle. Delaktiga i det är polisens it-avdelning som med sina drygt 800 anställda levererar ett avgörande it-stöd till hela Polismyndigheten.
– Man känner ett väldigt stort ansvar eftersom it är något som måste fungera året runt, dygnet runt, säger Ola Fagerö, it-tekniker Leverans och support i Stockholm.

Ola Fagerö har arbetat på Polisen i sju år, i dag i rollen som it-tekniker. Leverans och support står bland annat för att de löpande leveranserna och fältsupporten så att den polisiära it-utrustningen fungerar – från mobiltelefoner vidare till nätverk, skrivare, radio, system i bilar och vid gräns- och passkontroller.
– Vi har användare som kommer hit för att hämta tillbehör men tar även emot leveranser och är på plats för att hjälpa till med support. Vi är även med och bistår poliserna vid särskilda händelser, till exempel under Almedalsveckan och VM i Åre, säger Ola Fagerö.
– Det kommer även nya saker hela tiden och det gäller att vi lär oss allt nytt som kommer. Det kan till exempel vara olika utrustningar som medarbetare inom polisen måste använda, berättar Sanna Amnell Sahlin, nyanställd it-tekniker i Sundsvall.

Ser stora utvecklingsmöjligheter
Att arbetsuppgifterna är varierande och många vad gäller dagens och framtidens moderniserade it-system och it-applikationer är något som borgar för utvecklingsmöjligheter inom it-avdelningen.
– Det går även att gå vidare inom polisen. Flera från min enhet har gått vidare till andra områden så väl internt inom it-avdelningen som forensiskt polisarbete och även till att arbeta med span, berättar Ola Fagerö.

Arbetar nära slutanvändaren
Både Ola Fagerö och Sanna Amnell Sahlin beskriver en arbetsmiljö där deras team tillsammans med poliser och utredare arbetar nära varandra för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.
– Vi får höra från slutanvändarna hur uppskattade vi är. Det är otroligt roligt att höra. De tycker att det är tryggt att vi finns på plats eller att vi tar oss dit hjälp behövs när it-relaterade delar felar, avslutar Sanna Amnell Sahlin.

Läs mer på polisen.se

Presenteras av:

Polisens it-avdelning levererar it-stöd till hela Polismyndigheten och dess ca 30 000 medarbetare. Fokus är att generera verksamhetsnytta – med hög utvecklingstakt och modern teknik, utifrån agila principer och förhållningssätt.

Läs mer på polisen.se LinkedIn/Polismyndigheten