Den nya drönaren –
stoppar bränder som aldrig förr

Med innovationen Thunderwasp, den största flygande drönaren av typen quadkopter med en vattenkapacitet på 800 till 1200 liter, kan framtidens skogsbränder släckas mer effektivt än någonsin. ”Det här stoppar bränder på ett sätt vi aldrig sett förut”, säger Claes Drougge, entreprenör och ägare av koncernen ACC-Group.

Alla minns sommaren 2018, inte minst för den extrema värmen, men framförallt för de allvarliga skogsbränderna som medföljde. Gävleborg, Jämtland och Dalarnas län drabbades av stora och svårsläckta bränder. Byar fick utrymmas och myndigheter, räddningspersonal samt frivilliga volontärer arbetade intensivt under flera veckor för att få bukt på bränderna. Sverige tvingades ta hjälp av internationella resurser, som brandflyg och helikoptrar.

En framtida lösning
I industrigallerian i Åtvidaberg, där ACC-Groups verksamhet ACC Innovation är beläget har man under de senaste fem åren tagit fram de största flygande quadkoptrarna i världen som ett alternativ till bemannande flyg och helikoptrar. En av modellerna man jobbar på är Thunderwasp. Den består av ett utbytbart mittparti anpassat efter behov, däribland en vattenmodul för brandsläckning.

– Maskinen består av få delar men kan utföra så mycket. Drönarna kan vara fem till tio i en kedja som släpper vatten på exakt förutbestämd position, säger Claes Drougge.

Claes Drougge vid ACC Innovations minsta modell ”Thunder Wasp Light”

Släcker bränder i alla lägen
En annan anledning till att drönarna är ett optimalt sätt att bekämpa bränder på är att flera enheter kan kontrolleras samtidigt av en operatör och en markstation. Dessutom kan de jobba dygnet runt. Rök, gas och mörker är inget hinder.

– Drönarens sensorsystem ser hur värmen rör sig, vilket ger information om var vatten bör släppas.

Claes Drougge tror på att drönaren Thunderwasp kan vara framtidens sätt att bekämpa brändermen för att kunna göra det krävs   ett nytt regelverk för den här typen av stora tunga drönare.

– Jag tror dock att vi får det om en allvarlig skogsbrand uppstår. När man inser att människoliv räddas, miljön förbättras, risker tas bort för piloter och att vi släcker skogsbränder snabbare och billigare än förut, kommer regelverket ändras eller undantagstillstånd utfärdas för att kunna tillämpa den här typen av lösning.

Koncernägare: Claes Drougge
Koncernen består av sju dotterbolag, däribland ACC Innovation och Ocean Modules som sålt över 200 undervattensdrönare till 17 länder.

Läs mer på acc-group.se