Elev som använder Notysing, Foto: Erik Lindberg.

Här är appen som ger alla chansen att utveckla sin musikalitet

Notysing är appen där man lär sig noter genom att sjunga. Läromedlet testas i dag av flera skolor i Stockholmsområdet, men även av elever och lärare utanför Sveriges gränser. Appen skapar möjligheter för framtidens musikundervisning och har blivit ett hjälpsamt verktyg under coronapandemin.

Doremir Music Research är företaget som vill ge alla möjligheten till att utveckla sin musikalitet. Tillsammans med pedagoger och forskare på Kungliga Musikhögskolan har de utvecklat ett läroverktyg som gör det möjligt: Applikationen Notysing. Genom AI-teknik för musiktolkning får elever i appen omedelbar feedback och guidas interaktivt i lärandet på individuell nivå. Musiklärare kan även följa alla sina elevers framsteg i realtid, i anslutning till läroplanen och med direkt stöd för bedömning.

– Med Notysing får musiklärare ett redskap som gör att de kan ge elever uppgifter att lösa hemifrån och få möjlighet att utvecklas på egen hand, berättar Sven Ahlbäck VD på Doremir Music Research och idégivare till Notysing.

En demokratisering av musikteori
Notysings pedagogik går ut på att alla som kan härma en ton kan lära sig sjunga efter noter Applikationen är byggd som ett spel och responsen från de elever som testat den är positiv.

En som forskar på lärandet med Notysing är Anna Backman Bister, lektor i musikpedagogik på Kungliga musikhögskolan.

– Eleverna tycker den är rolig, lättanvänd och nyttig för deras lärande. Flera lärare har även berättat att de elever som tidigare inte vågat sjunga nu har hittat sin röst, säger Anna Backman Bister och fortsätter:

– Att lära sig noter är inte ett måste för att kunna spela musik men det skapar möjligheter för framtiden, fler bör därför få möjligheten att lära sig. Man skulle kunna säga att Notysing är ett demokratiskt verktyg som gör musikteorin tillgänglig för fler.

Ökat behov under corona
Gratisappen Notysing hade man egentligen tänkt lansera senare men i och med corona valde man att tidigarelägga lanseringen. Dessutom fick man stöd av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova för att utveckla appen.

– Det har blivit verktyg för att möta elevers behov och fortsatt utveckla deras musikalitet, även på distans, avslutar Sven Ahlbäck.

Doremir Music Research AB grundades 2008 och är ett ledande företag inom automatisk musiktolkning/"musikalisk AI" baserat i Stockholm, Sverige. Doremir utvecklar ny teknik på den levande musikens villkor med applikationer som skapar nya möjligheter att uttrycka sig i musik.
Läs mer på doremir.com