dormakabas smarta lås öppnar upp för fler: ”Alla kan använda det”

Det moderna livet kräver en hel del praktisk logistik kring hemmet. Många väljer därför att installera smarta digitala lås i sina ytterdörrar för att slippa nycklar och för att förenkla vardagen. Däremot är det många villaägare som tvekar på grund av att det digitala låset inte passar in utseendemässigt. Bostadsrättsföreningar ställer ofta krav på enhetliga utseenden på dörrarna. Dessutom är det långt ifrån alla som känner sig bekväma med digital teknik.

Låset som löser vardagspusslet för alla
dormakaba, en ledande global leverantör av accesslösningar har utvecklat det prisbelönade hybridlåset dormakaba dKey,  en av vinnarna av Detektor Internationals ”International Innovation Award 2021”. Låset fungerar både som mekaniskt lås med traditionell nyckel och som en digital lösning som styrs via telefonen. Det digitala låset sitter inne i ytterdörren och från utsidan skulle ingen kunna ana den dolda intelligensen.

– Med ett dormakaba dKey-lås kan du lösa vardagspusslet för alla. Förutom att kunna låsa upp via telefonen, din vanliga nyckel eller kod kan du också ställa in att det ska låsas upp automatiskt när du kommer hem, och låsas när du går. Självklart kan du också lägga in andra användare som ska få en digital nyckel – perfekt om du vill låsa upp till exempelvis leveransbudet eller en vän. I kombination med en dormakaba dKey nätverksenhet så kan du även sköta låset från distans, säger Anders Birgersson, Produktchef på dormakaba ScanBalt.

Bostadsrättsföreningar kan behålla befintligt lås och handtag
För de bostadsrättsföreningar som eftersträvar ett enhetligt utseende på dörrarna har dormakaba dKey snabbt blivit ett populärt alternativ.

– Det är ganska vanligt att bostadsrättsföreningar inte tillåter att man förändrar utseendet eller låset på sin dörr. I många föreningar används ett huvudnyckelsystem. Här är hybridlåset ett bra alternativ, eftersom  lägenhetsinnehavaren kan använda dormakaba dKey och behålla sin befintliga nyckel. Vid service och oförutsedda händelser kan föreningen fortfarande öppna dörren med huvudnyckeln, säger Anders och fortsätter:

– Sedan finns det alltid många viljor i bostadsrättsföreningar. Alla vill inte förlita sig på batteritid och den digitala tekniken. När åsikterna går isär är dormakaba dKey en perfekt kompromiss. Eftersom låset inte syns utanpå dörren men inte heller förhindrar bostadsrättsföreningens tillgång är det oftast inga problem att få tillåtelse att byta till en dormakaba dKey.

Installera låset korrekt
Det smarta låset säljs idag via ett nätverk bestående av 160 utbildade låssmeder i Sverige som listas på dormakabas hemsida. Anders rekommenderar att anlita en fackman för installationen av alla typer av lås.

– Även om låset i sig är enkelt att installera så är det fler saker att tänka på. Exempelvis behöver kanske dörren justeras så den inte kärvar eller så är springan mellan dörr och karm för stor. Att ta hjälp av en låssmed som förstår helheten är ingen dum idé.

Våra partners är certifierade och medlemmar i SLR – Sveriges Lås och Säkerhetsleverantörers Riksförbund. SLR har totalt cirka 200 medlemmar över hela landet och auktorisationskraven är höga. SLR står fritt och obundet till alla tillverkare av säkerhetsprodukter.

– Det ställs inga konkreta kunskapskrav på säkerhetsinstallatörer. Det gör det däremot på låssmeder för att de ska få bli medlemmar i SLR. Minst en person i medlemsföretaget måste vara låsmästare med ett mästarbrev utfärdat av Hantverksrådet. Innan dess måste man ha avlagt ett godkänt gesällprov. Detta krävs för att säkerställa fackmannamässiga installationer hos kunderna. SLR:s auktorisationsnämnd kontrollerar genom stickprov årligen yrkeskunnandet hos medlemmarna. Kunskapsbristerna måste åtgärdas inom en viss tid, säger Håkan Dosé, förbundsordförande i SLR.

Läs mer om dormakaba dKey här

Oavsett var du behöver innovativa, tillförlitliga åtkomst- och säkerhetslösningar är vi där för dig med vår högkvalitativa portfölj: på hotell, butiker, idrottsanläggningar, flygplatser, sjukhus, hemma eller på kontoret.

Vi är ett av de tre största företagen inom åtkomstkontroll och säkerhetslösningar på den globala marknaden. Vi tillhandahåller allt du behöver för säker åtkomst till byggnader och rum, allt från en enda källa.

Våra över 16 000 anställda och många partners är redo att hjälpa dig i över 130 länder. Vart du än är kan du dra nytta av vårt utbud av framtidsinriktade produkter, lösningar och tjänster som ger dig en hållbar känsla av säkerhet.