Andra ser utsläpp – Drupps ser rent vatten och möjligheter

Drupps är ett vatteninnovationsföretag som erbjuder teknik för luftburen vattenåtervinning. Genom att ta vara på en resurs som redan finns i produktionen skapas ett effektivt sätt för industriföretag att effektivisera sin användning av vatten och energi.

– Vi vill hjälpa företag att minska luftburna vattenförluster och återvinna förångningsenergin i ånga. I många industriella tillverkningsprocesser passerar vatten ut genom skorstenen eftersom man i dagsläget inte kan återvinna det på ett ekonomiskt sätt. Genom vår teknik kan man minska vattenförlust, energianvändning och koldioxidutsläpp, säger Jonas Wamstad, medgrundare och chef för marknadsutveckling på Drupps.

Hållbarhet och vattenbehov
Det han pratar om är så kallade evaporativa vattenförluster som sker framför allt inom processindustrin och livsmedelstillverkning. Jonas Wamstad ser framför allt två faktorer som driver efterfrågan på deras teknik. Den ena är ESG-trenden som till stor del drivs av investerare där storföretag tvingas att se över och minska sina utsläpp.

– Vi ser att många företag globalt är intresserade av vår teknik som ett sätt att bli mer hållbara och samtidigt effektivisera sin verksamhet. Det här är helt investerardrivet och en självklarhet hos många storföretag som vet att det skulle kunna innebära kostnader framöver om man inte ser om sitt hus redan nu.

Det andra är ett ekonomiskt incitament i länder där det råder vattenbrist som leder till ofrivilliga produktionsstopp och som på lång sikt hämmar tillväxt.

– Vår teknik konkurrerar inte med havsavsaltning eller traditionell avloppshantering, utan kompletterar den med återvinning av evaporativa vattenförluster, ofta i storleksordningen 20 procent, som många inte kommer åt idag. Vi kan dessutom tillföra en stor mängd hållbart atmosfäriskt vatten genom att använda energin som finns i förångat vatten. På så sätt återvinns upp till 180 procent av utsläppsånga, alltså ångan själv samt ytterligare 80 procent atmosfärsvatten, säger Jonas Wamstad som ser att behovet kommer att öka även i Sverige.

– Tillgången på vatten blir allt mer volatil på grund av klimatförändringarna vilket skapar en osäker tillgång på vatten. Trenden går mot att återvinna så mycket vatten av det man har som möjligt, och där passar vår teknik perfekt, avslutar han.

Läs mer på drupps.com

Grundat 2017 som spinoff från Airwatergreen Group AB av Jonas Wamstad och Fredrik Edström. Baserat i Uppsala, verkar globalt. Kunderna finns i Nordamerika, Europa, Indien, Latinamerika inom livsmedels-, process-, och torkindustrier samt energisektorn. Med på NyTekniks 33-lista. Siktar på börsintroduktion 2023.

Läs mer