Dustcontrol eliminerar skadliga partiklar i luften

En trygg och säker livsmedelsindustri grundar sig i en säker liksom hygienisk produktion. Samtidigt är det nästintill omöjligt att på egen hand bli av med de många osynliga och skadliga partiklar som florerar i våra närmiljöer. Ett utsugningssystem likt Dustcontrols kan både lösa problemet – och öka allt från kvalitet till lönsamhet.

Vid sin start 1972 började svenskbolaget från Norsborg, Dustcontrol, att verka primärt inom byggindustrin. Deras produkter togs fram för att få upp allt damm som uppstod vid arbetet, och huvudsakligen för att se till att människorna inte utsattes för skadliga partiklar. I dag finns deras lösningar hos så gott som alla tillverkande industrier i form av avancerade sugsystem och stoftavskiljare – med fabriken fortsatt i Norsborg i södra Stockholm.

Användbart i livsmedelsindustrin
Med ett nytt och bredare sortiment finns nu även flera lösningar för livsmedelsindustrin. Fördelarna är många till antalet; Dustcontrols stoftavskiljare möjliggör återanvändning av material som sorterats ut, exempelvis i form av olika torrvaror, och en effektiv användning gör gott för både människa och maskineri.

– Vi specialiserar oss på punkutsug, att suga upp dammet precis där det uppstår. De sugpunkter som vi skapar gör att vi behöver mindre luft för att suga, vilket gör att vi kan använda mindre maskiner. Det i sin tur innebär att mindre energi går åt, säger Peter Ufer, Sales Director Scandinavia på Dustcontrol, och fortsätter:

– Det osynliga är det farliga. Det man inte ser kommer lätt ner i lungorna och är svårt att få bort. Genom vårt HEPA13-filter kan vi filtrera bort 99,95 procent av alla skadliga partiklar.

Unika och kundanpassade lösningar
Förutom en imponerande mängd erfarenhet ligger Dustcontrol i rejäl framkant vad gäller kundanpassade alternativ. Peter Ufer exemplifierar det med mjölstoft som uppstår i bagerier – där risken är stor för hälsoproblem hos bageriets personal om de andas in det, likaså kan det orsaka explosioner.

– Då placeras en utsugningspunkt i varje område där mjöl används, och det fångas upp direkt istället för att spridas i luften.

– Vårt utsugningssystem för livsmedel bidrar verkligen till en säkrare och renare produktion. Vi kallar det för ”Good For Food – When Clean Is Not Enough”.

Det framgångsrika arbetet väntas fortsätta; alldeles nyligen lanserade Smart Panel ett konfigurerbart styrsystem som passar majoriteten av Dustcontrols anläggningar. En standardiserad lösning innebär korta ledtider, utökad funktionalitet och ännu fler fördelar till deras kunders ”healthy business”.

Läs mer om Dustcontrol här

  • 170 medarbetare.
  • Grundat 1972.
  • Huvudkontor och fabrik i Norsborg.
  • Företaget är familjeägt.
  • Omsätter cirka 335 milj.kr.
  • Dotterbolag i England, Tyskland, Österrike, USA och Finland.
  • Återförsäljare i Europa, Asien, Australien, Nord- och Sydamerika.