Martina och Björn Logius har återvunnit sina fönster med Elitfönster På Plats.

Återvinning av glas vid fönsterbyten – en vinst för miljön och kommande generationer

Den småländska fönstertillverkaren Elitfönster erbjuder numera möjligheten att återvinna kompletta fönster. Fönsterglaset blir till nytt planglas och används sedan till att skapa nya fönsterrutor. Familjen Logius är en av familjerna som valt att återvinna sina fönster.

– Jag sätter högsta betyg på hela konceptet och kan varmt rekommendera alla som ska byta fönster att göra det på det här sättet, säger Björn Logius.

Att återvinna är idag en självklarhet för de allra flesta. Genom återvinning sparas naturens resurser samtidigt som det bidrar till att nya produkter kan tillverkas på ett mer energieffektivt sätt. Det är anledningen till att Elitfönster tillsammans med sitt servicekoncept Elitfönster På Plats nu växlat upp sin återvinning. Som första fönsterföretag i Sverige presenterade Elitfönster, i samarbete med miljöföretaget Ragn-Sells, i slutet av förra året en ny tjänst där kunder kan återvinna sina gamla fönster. Förutom att trä, plåt och listverk återvinns precis som tidigare är den stora välkomnande nyheten att glasrutorna nu kommer ingå i ett cirkulärt flöde och bli till nya fönsterglas. Något som tidigare inte varit möjligt på grund av svårigheten att bibehålla ett klart glas, då risken att det förorenas i återvinningsprocessen är stor.

Stor miljövinst
Det är en stor miljövinst att återvinna fönsterglas i stället för att tillverka nytt av huvudsakligen sand. I jämförelse med att bryta jungfruliga råvaror uppnås en koldioxidbesparing på drygt 50 % genom att samla in och behandla gammalt planglas. Men miljövinsten är inte bara stor, den är också absolut nödvändig. Enligt en FN-rapport från tidigare i år står världen inför en ”sandkris” där sanden i flera av världens sandanläggningar riskerar att ta slut om cirka 50 år.

– Det är alltså helt avgörande att vi gör detta om vi vill ha fina fönster även i framtiden, menar Martin Ternsjö, vice vd på Elitfönster På Plats.

Positiv kundupplevelse
När familjen Logius skulle byta sina fönster i oktober förra året blev de tillfrågade om att vara med i Elitfönsters pilotprojekt – och de tackade ja direkt.
– Som kund uppskattar jag helhetskonceptet och tryggheten i det. Självklart är det en stor bonus att våra gamla fönster nu återvinns och till och med blir nya fönsterglas, säger Björn Logius.

Några som också provat på återvinningskonceptet med Elitfönster På Plats är familjen Gustafsson. Linda berättar att familjens barn – och deras framtid – var den stora anledningen till att de valde att återvinna sina fönster.

– Vi blev väldigt glada att vi kan vara med och bidra. Vi gör ju detta för framtiden. Långsiktigheten och hållbarheten är något som verkligen tilltalar oss, säger Linda Gustafsson.

Martin Ternsjö säger följande om satsningen:

–  Återvinning är en viktig del i vår strategi att erbjuda ett hållbart fönsterbyte. Vi hoppas att detta blir en självklarhet i framtiden. Vi är glada att fler starka aktörer gör detsamma. Tillsammans kan vi skala upp återvinning av gamla fönster och göra betydande skillnad för miljön.

Elitfönster är Sveriges ledande fönstertillverkare, med nästan 100 år av småländsk hantverkstradition och verksamhet över hela landet. Elitfönster står för enkelhet, hållbarhet och kvalitet – på småländska. Med servicekonceptet Elitfönster På Plats får du fönsterna monterade av certifierade montörer. Enklare och bättre blir det inte.

Läs mer på:
elitfönster.se
elitfönsterpåplats.se

Följ oss på Instagram här
Följ oss på Facebook här