Industrins digitala revolution kräver politisk beslutskraft

Erik Ekudden, teknikchef på Ericsson, ser goda möjligheter för Sverige att vara pådrivande i den digitala revolution som pågår och som lägger grunden för en grön omställning. Men andra länder har skaffat sig ett försprång både när det gäller utrullningen av 5G och spetskompetens inom nyckelteknologier. Därför efterlyser Erik Ekudden politisk beslutskraft för att Sverige ska ta ett stort kliv framåt och bli en ledande marknad för den nya tekniken.

– Sverige var tidigt ute både med 3G och 4G vilket gav oss unika konkurrensfördelar gentemot andra länder och ledde till framväxten av flera världsledande svenska teknikbolag. Vi ska inte underskaffa betydelsen av att ligga i framkant, säger han.

När Erik Ekudden 2010 jobbade i Silicon Valley såg han med egna ögon hur den så kallade app-ekonomin tog fart, vilket var en direkt konsekvens av att 4G lanserades.

– Apparna förändrade upplevelsen av pekskärmar och möjligheten att surfa på nätet via mobilen. Detta lade i sin tur grunden för nya kreativa företag inom tex cloudbolag och app-bolag inom social media, bilddelning med flera. Faktum är att bortåt tio procent av USA:s BNP-tillväxt under perioden 2011–2019 berodde på den trådlösa mobilindustrin, alltså 4G, säger Erik Ekudden.

5G förutspås bli en ännu större förändring som kommer att påverka alla delar av samhället – inte minst industrin. Företags hela verksamheter, allt från lastbilar till tillverkningsmaskiner, kommer att kunna kopplas upp mot internet. Därmed kommer företagen att kunna använda stora mängder data för att fatta bättre beslut och bli mer hållbara, minska driftsstopp, automatisera och skapa nya innovationer.

–Transport, gruvor, smart tillverkning, skogsproduktion, listan kan göras lång då digitalisering är avgörande för alla industrier. Nu behövs en nationell samling kring att Sverige ska växla upp tempot och bli pådrivande för att utnyttja de nya möjligheter som uppstår, säger Ericssons teknikchef Erik Ekudden.

Just nu genomför och planerar länder som Sydkorea, Tyskland, Finland, Frankrike, Storbritannien och USA kraftfulla satsningar för att digitalisera industrin. Finland lanserade 2020 fyra stora företagsledda projekt där det totalt satsas cirka 800 miljoner kronor på utveckling av bland annat digitala lösningar för tunga maskiner och industriella 5G-nätverk.

– Den svenska hemmamarknaden är liten, men Sverige har länge varit en plantskola för ny teknik och kompetens. Här föddes 4G och Bluetooth. Med p en tydlig politisk viljeinriktning och beslutskraft har vi alla förutsättningar att återta en ledande position, säger Erik Ekudden.

Han efterlyser bland annat ett stort naturvetenskapligt kompetenslyft och att staten fullföljer sina åtaganden när det gäller forskning och utveckling. Men även infrastruktursatsningar krävs, betonar han.

5G-tekniken ger nya förutsättningar när det kommer till molnlösningar samt lagring och bearbetning av data och är helt centralt för digitaliseringen av samhället.

– 5G-näten måste på plats för att vi ska kunna ta de här viktiga stegen mot en digital omställning av industrin och på det sättet behålla positionen som en ledande industrination, säger Erik Ekudden.

Att digitaliseringen av industrin påskyndas är också viktigt för att svensk industri ska kunna fullfölja den inslagna vägen när det gäller grön omställning.

– Digitala datadrivna lösningar är en stor möjliggörare för att nå våra klimatmål, inte minst för att effektivisera utnyttjande av material, energi och transporter, säger Ericsson teknikchef Erik Ekudden.

Läs mer hos Ericsson

 

 

 

 

www.ericsson.com