
Svenska börsjättar tar täten i 5G-racet
En rad stora svenska industrijättar gör sig redo för 5G-uppkopplad tillverkning. Atlas Copco i Belgien och ABB i Ludvika tillhör de första i världen att rulla ut den senaste mobilteknologin i sin fabriksproduktion.
– Att många svenska industribolag börjat testa och experimentera med 4G och 5G är ett sundhetstecken. På sikt handlar det om att behålla sin konkurrenskraft gentemot omvärlden, säger Erik Josefsson, ansvarig för Advanced Industries på Ericsson, världsledande som leverantör av 5G-utrustning.
Under 2021 förväntas den femte generationens mobilnät rullas ut i större skala i Sverige. Tidigare generationers mobilnät har riktat sig till konsumenter, den femte generationens mobilnät är även utvecklat för industrin. Just nu ligger en rad svenska industribolag i startgroparna för att testa den nya teknologin. Volvo kör lastmaskiner på distans över 5G-testnät i Eskilstuna medan gruvutrustningsbolaget Epiroc har lokalt nätverk med mobilkommunikation i sin testgruva i Kvarntorp. Utanför Sverige börjar mätteknikbolaget Hexagon göra sig redo för 5G-produktion i en av sina fabriker i Kina. Atlas Copco meddelade i början av detta år, 2020, att bolagets fabrik i Belgien nu står rustad för 5G-uppkopplad tillverkning. På den svenska marknaden har ABB:s fabrik i Ludvika tagit täten. Fabriken blir en av de första i världen att rulla ut den senaste mobila teknologin i sin tillverkning av lindningskopplare.
– För ABB:s fabrik i Ludvika kommer detta betyda att de kommer att kunna koppla upp fler och fler sensorer som därigenom kommer att kunna generera nya typer av tjänster och effektivare lösningar. Men det fundamentala är att den trådlösa uppkopplingen är tillräckligt stabil och säker så att man som bolag vågar koppla upp ett helt fabriksgolv, som i sin tur ger en mer flexibel och resursoptimerad tillverkning. Istället för som nu vara uppkopplad via kabel, som innebär en mer statisk produktion, satsar man nu på att klippa kablarna och successivt gå över till 5G, säger Erik Josefsson.
– Den här trådlösa tekniken gör det möjligt att vara mycket mera kundanpassad i sin produktion genom att med kort varsel kunna skräddarsy lösningar efter kundernas behov.
Just kundanpassade lösningar är en stark trend inom verkstadsindustrin, där allt fler slutkunder efterfrågar olika typer av unika produkter. Erik Josefsson tar lastbilstillverkaren Scania som exempel.
– Detta ställer i sin tur nya krav på Scanias produktion som alltså måste bli mer flexibel vilket betyder att varje verktyg måste kunna användas för tillverkning av många olika produkter. Genom att verktygen numera kan kopplas upp trådlöst och därmed bli intelligent, blir produktionen också mycket mer flexibel. Verktyget anpassas efter vad som ska tillverkas och inte tvärtom – vilket i sin tur ökar effektiviteten.
Ur ett europeiskt perspektiv ligger Sverige i täten avseende den fjärde industriella revolutionen eller Industry 4.0. Av samtliga patent kopplade till Industry 4.0 i Europa kommer de flesta från Sverige, varav hela 83 procent kommer från Ericsson.
– Det säger lite om vilka enorma resurser Ericsson plöjer ner i forskning och utveckling när det gäller att bygga den digitala infrastrukturen för framtidens industri. Här ser vi en mycket stor potential, säger Erik Josefsson.
Vad betyder detta för Sverige som innovationsnation?
– Om vi pratar om Industry 4.0 och den digitala transformation mot smarta, trådlöst uppkopplade fabriker som vi just nu ser ske inom industrin, så ligger Sverige definitivt i framkant. Och där är Ericsson en nyckelspelare för Sverige som industrination. Vi hör ofta att Sverige ligger efter i 5G-racet, men när det gäller 5G för industrin ligger Sverige absolut före.
Ericsson är ett av världens ledande företag inom informations- och kommunikationsteknik med huvudkontor i Stockholm, Sverige. Här har vi varit verksamma i över 140 år. Idag sträcker sig vår verksamhet över hela landet och världen. Vi bedriver forskning och utveckling på åtta platser i Sverige från Luleå i norr till Lund i söder.