Fairlo - det rättvisa lånealternativet

Att låna rätt är inte lätt, men Fairlo vill göra det enklare. Och mer rättvist. Kärnverksamheten bygger på förtroende och transparens. Med Fairlo styr du själv över dina uttag och insättningar och kan känna dig trygg tack vare din ständigt tillgängliga kreditbuffert.

Jimmy Hanna är VD och grundare av Fairlo, han drivs av att försöka motverka det system av inbyggd orättvisa som han anser att de stora kreditbolagen kan skapa.

– Vi behöver vända blicken mot lösningen, inte problemet. Istället för att bedöma personers värde av kredithistorik letar vi på Fairlo efter kundpotential. Vi vill bygga en långsiktig relation till våra kunder. Det gör vi till exempel genom att vara så tydliga och ärliga som möjligt. Våra kunder vet allt om sina lån och vad krediten innebär, säger Jimmy Hanna.

Ingen ska bli orättvist behandlad
Jimmy Hanna berättar om hur idén om Fairlo startade då han var liten, som flyktingar från Syrien på 80-talet hade Jimmy Hannas familj bara pengar till det mest nödvändiga.

– Vi älskade musik och dans och tjatade tillslut till oss ett ljudsystem från mamma när vi var 12-13 år. Mamma tog ett lån på 10 000 från en bank och vi hade jättekul med det där ljudsystemet. Men lyckan vände när vi förstod att mamma hade hamnat i en lånefälla, säger Jimmy Hanna.

Istället för 10 000 var Jimmys mammas lån snabbt uppe i 18 000 trots att hon betalade sin faktura varje månad. Den betalplan hon hade fått innebar att hon aldrig amorterade på sitt lån samtidigt som ränta och avgifter lades på.

– Min mamma betalade i själva verket mycket mer för det där ljudsystemet än ursprungspriset. Hon ville göra rätt för sig och drogs med det där lånet länge men lyckades tillslut betala tillbaka vartenda öre. Så där ska det inte behöva gå till - det där är en av många erfarenheter av banker och lånebolag som inspirerade oss till att starta Fairlo, säger Jimmy Hanna.

Förtroende och lyhördhet för kunden

År 2018 lanserades Fairlo med en modell kopplad till förtroende och lyhördhet för kunden - totala motsatsen till att låta personer hamna i evighetskrediter genom lockräntor, sluga avgifter och orimliga återbetalningsmodeller.

– Med Fairlo betalar kunden enbart ränta utefter sin egen ekonomi och sina förutsättningar. Allt kommuniceras tydligt och amortering sker varje månad. Du som kund bestämmer själv hur mycket du vill låna, hur länge och du betalar bara för det du nyttjar. Med en egen kreditbuffert som kopplas direkt till ditt bankkonto är du redo för vad som än kommer härnäst och allt går enkelt att överblicka och styra genom vår app, säger Jimmy Hanna.

Fairlo har fått bra gehör på marknaden och nästa milstolpe i Fairlos resa blir att lansera i England, UK, inom kort.

– Vår nästa stora satsning är att lansera Fairlo i UK där marknaden för krediter är aggressiv och till stora delar oschysst, samtidigt som det införs allt striktare regleringar, vilket vi tror gynnar vår idé. Förutom lanseringen i England ser jag också fram emot att utveckla Fairlo i Sverige – att få fortsätta driva vår vision om en schysst värld även när det gäller pengar, säger Jimmy Hanna.

Här kan du läsa mer om Fairlo

Idén till Fairlo föddes 2016 ur bröderna Jimmy och Shamon Hannas övertygelse om att det måste gå att göra schyssta krediter. Idag har Fairlo hjälpt över 50 000 människor att brygga finansiella behov på ett hållbart sätt. Fairlo sysselsätter 60 anställda fördelade över Stockholm, London och Heraklion. I år, 2023, öppnar de sin andra marknad, i England, UK. www.fairlo.se