Ann-Sofie Fransson, grundare av FemaleSafe.

Självförsvarsprodukter som ger en tryggare tillvaro för kvinnor

Dyster statistik visar att våldsbrott mot kvinnor blir allt vanligare. Som en följd blir även rädslan och oron i samhället mer påtaglig, oro som i värsta fall begränsar liv. FemaleSafe är en webbshop med självförsvarsprodukter samt tips och råd kring vad du kan göra för att förebygga överfall. Målet med FemaleSafe är att bidra till en tryggare tillvaro för kvinnor, så att de kan leva sitt liv som de vill – utan att begränsas av rädsla och oro.

Det finns en uppsjö av olika sorters självförsvarsprodukter på marknaden. De två vanligaste produkterna som kunderna väljer mellan är försvarsspray och överfallslarm. Pepparspray är olagligt i Sverige, däremot är försvarsspray laglig och licensfri. Det som skiljer dem åt är innehållet. Försvarssprayen innehåller mentol istället för pepparsprayens pepparextrakt. Effekten är dock likvärdig.

Populära självförsvarsprodukter
Hos FemaleSafe är försvarssprayen Plegium SMART en riktig storsäljare, där mentolspray kombineras med blinkande stroboskopljus, larm och automatiskt nödsamtal samt utskick av sms med gps-koordination. I gratisappen som ingår kan man ställa in vem eller vilka som ska stå som nödkontakt och när sprayen aktiveras sänds samtal och sms per automatik till de förvalda nödkontakterna.

Det är ett kraftfullt skydd där personen som får spray på sig är förblindad i 10–15 minuter. Men det är viktigt att rannsaka sig själv innan man bestämmer sig för vilken självförsvarsprodukt man ska välja, understryker Ann-Sofie Fransson, grundare av FemaleSafe.

– Plegium SMART är ett väldigt bra skydd om man känner sig säker på att man kommer kunna fyra av den. Försvarssprayen bör hållas nära intill kroppen med den ena handen och mota förövaren med den andra, då blir det svårare för förövaren att komma åt sprayen. Om man tvekar kan den dock riktas och bli ett vapen mot en själv.

En mildare variant kan då vara ett överfallslarm. Screamer är lättanvänt med LED-lampa och ett larm som tjuter i 140 decibel, något som oundvikligen påkallar omgivningens uppmärksamhet och skrämmer iväg en potentiell förövare.

– Jag brukar säga att man får fundera på vad man tror att man gör i en sådan situation och välja självförsvarsprodukt efter det, säger Ann-Sofie Fransson.


Försvarssprayen bör hållas nära intill kroppen med den ena handen och mota förövaren med den andra,
då blir det svårare för förövaren att komma åt sprayen.

En plats som ger trygghet, kunskap och styrka
Utöver webbshopen skriver Ann-Sofie Fransson en blogg relaterad till teman om kvinnors säkerhet, och där finns också en guide till självförsvar med olika tekniker som kan användas vid en attack. Hon vill att FemaleSafe ska vara en plats som ger trygghet, kunskap och styrka till tjejer och kvinnor i alla åldrar. Det är ett väldigt uppskattat initiativ bland folk i stort men det finns också kritiker, de som tycker att kvinnor inte ska behöva självförsvarsprodukter, något Ann-Sofie bemöter med ett självklart patos.

– I en perfekt värld ska det såklart inte behövas. Men jag pratar utifrån mitt föräldraskap: jag har tonårsdöttrar nu och kan inte vänta på en förbättring. Jag förstår kritiken men nu är det så här – och då får vi göra det bästa av situationen, avslutar hon.

FemaleSafe startades utifrån en önskan att vilja göra vardagen lite tryggare i en alltmer tuffare omvärld – lite säkrare för alla kvinnor därute. Ingen skall behöva känna rädsla, en rädsla som begränsar dem så att de inte känner att de inte kan röra sig fritt i olika miljöer och utöva sina intressen.

Läs mer här