Peter Jacobsson, kundansvarig på Flooré. Fanny Högberg, strategisk projektledare på Flooré.

Energieffektivisera hemma – med hjälp av golvvärme

Det är många som jagar energitjuvar i sina hem just nu, för att slippa skyhöga elräkningar. Men jakten behöver faktiskt inte komma med behovet av att bära raggsockor inomhus.

Förknippar du golvvärme med höga energikostnader? Norrländska Flooré utmanar den tanken med sina energieffektiva golvvärmeskivor.

Golvvärmeskivorna kan läggas direkt under nästan alla typer av ytskikt. Skivorna är klädda med aluminiumfolie och sprider värme över hela golvytan, vilket skapar en jämn innetemperatur i rummet – jämnare än vid uppvärmning med elelement. Skivornas isolering ser till att värmen stiger uppåt och att förlusterna neråt minimeras. Det vattenburna systemet kan börja avge värme när utetemperaturen sjunker och sluta när innetemperaturen stigit till önskad nivå. Reaktionstiden är 45–60 minuter.

– Det här kan jämföras med ett ingjutet golvvärmesystem som reagerar inom upp till åtta timmar. Att golvvärmeskivorna kan reagera så mycket snabbare beror på att värmen inte behöver ta sig upp genom cirka tio centimeter betong, förklarar Peter Jacobsson som är kundansvarig på Flooré, och fortsätter:

– Den korta reaktionstiden gör det möjligt att sänka temperaturen på nätterna och när man inte är hemma. Vi har en app, Salus Smart Home, som gör styrningen enkel. Här finns det pengar att göra.

Uppgraderar med nya material
Golvvärmeskivorna som tillverkas av EPS-cellplast i norrländska Torpshammar har redan ett lägre klimatavtryck än ingjuten golvvärme. Flooré nöjer sig dock inte där. I vår lanserar de två nya skivor, som beräknas ge upphov till cirka 80 procent lägre koldioxidutsläpp under tillverkningen än sina föregångare.

– Vi har under två års tid testat och jämfört olika material, för att hitta ett förnybart alternativ som har egenskaperna som krävs. Det här är ett viktigt utvecklingssteg för Flooré, säger Fanny Högberg, strategisk projektledare på Flooré.

Läs mer om Flooré

Flooré AB är en ledande leverantör av vattenburen golvvärme genom byggmaterialhandel i Sverige. Flooré erbjuder tre olika system; golvvärmeskivor, ingjuten golvvärme och golvvärmeplåtar. Drygt hälften av omsättningen går i dag på export till flera länder i Europa.

Besök oss på Linkedin:

www.linkedin.com/company/flooregolvvarme

Besök oss på Facebook:

www.facebook.com/flooregolvvarme