Galderma miljardsatsar på svensk produktion

Galderma har positionerat sig som en ledande aktör på den globala dermatologimarknaden. Nu storsatsar företaget i Uppsala. En hypermodern produktionsanläggning ska hjälpa företaget att möta ökad efterfrågan på estetiska behandlingar.

I dagarna tas det första spadtaget till Galdermas nya produktionsanläggning, mitt i life science-klustret i Uppsala. Det handlar om en satsning värd över två miljarder kronor som ska möta en växande efterfrågan på Galdermas estetiska produkter. Att fabriken byggs i Uppsala är ingen slump.

– Det var här teknologin bakom Restylane, våra fillers med hyaluronsyra, föddes. Vi är redan väldigt konkurrenskraftiga och har under våra nära 30 år på marknaden visat att vi kan producera med hög kvalitet. Men vi får inte slå oss till ro, vi behöver modernisera produktionen. Att vara bäst är en färskvara, säger Kim Sandell, Head of Site Operations på Galderma i Uppsala.

Starkt affärsområde
Globala Galderma verkar inom hela spektrumet av den snabbväxande dermatologimarknaden – injicerbar estetik, dermokosmetik och terapeutisk dermatologi. I produktportföljen finns allt från ansiktslotion till medicinska produkter. Det är just injicerbar estetik som siten i Uppsala är experter på, ett affärsområde som har vuxit med 32 procent under första halvan av 2022.

– Här utvecklar och producerar vi produkter som innehåller hyaluronsyra. Våra fillers samt geler för medicinsk användning vid artros och reflux är några exempel. Vi har en stark forskning- och utvecklingsverksamhet och en portfölj med flera innovationer, både nya fillers och biologiska läkemedel, berättar Lotta Brynö, Head of Product Development.

Lotta Brynö, Head of Product Development och Kim Sandell, Head of Site Operations på Galderma i Uppsala.

Lever upp till högt ställda krav
Det är en lång process att gå från idé till färdig produkt. Vissa av Galdermas projekt har utvecklats sedan 2009. Kraven från regulatoriska myndigheter är mycket höga när det gäller produkter som ska injiceras i den mänskliga kroppen. Det tycker Lotta Brynö är bra – kraven går i linje med Galdermas egna kvalitetskrav.

Den nya produktionsanläggningen möjliggör för Galderma att fortsätta producera på den kravställda nivån – och samtidigt tredubbla kapaciteten. Inom kort levererar svenska KeyPlants de första modulerna, som likt ett gigantiskt lego ska byggas ihop till en fabrik.

– Det här kommer att bli en lite annan arbetsplats än vår nuvarande produktionsanläggning. Därför behöver vi göra ett kompetensskifte och träna våra medarbetare i att jobba i en än mer automatiserad produktion. Lyckas vi med detta och kan positionera oss i Uppsala även inom biologiska läkemedel har vi säkrat vår framtid som produktionscenter, säger Kim Sandell.

Galderma är det ledande företaget i kategorin för renodlad dermatologi. Galderma är aktiva i cirka 90 länder med en innovativ och vetenskapsbaserad portfölj inom den snabbväxande dermatologimarknaden för injicerbar estetik, dermokosmetik och terapeutisk dermatologi. I Uppsala arbetar över 600 personer med utveckling och produktion av de estetiska produkterna.

Nyfiken på Galderma? Ta reda på mer här.