Så satsar Galderma för framtiden – produktionen i Uppsala ska ökas genom miljardinvestering

Dermatologiföretaget Galderma investerar 2.5 miljarder kronor i ökad produktionskapacitet och forskning & utveckling i sin anläggning i Uppsala. Det schweiziska företaget har identifierat verksamheten där som central för framtiden – och nu krävs också nyanställningar.
– Utmaningen är att hitta framtidens kompetens. Vi kommer definitivt att behöva mer kvalificerad personal, både ingenjörer och R&D personal, säger Kim Sandell, Head of Site Operations på Galderma.

Galderma är världens största oberoende globala dermatologiska företag, och har en omfattande produktportfölj för behandling av olika hudåkommor med ambitionen att ständigt driva dermatologi framåt vetenskapligt.

2011 köpte man upp och införlivade det Uppsalabaserade företaget Q-Med som i sin produktportfölj bland annat hade Restylane, som används för att fylla ut linjer och rynkor, skapa volym samt konturera ansiktet.

Från att inledningsvis bara ha stått för en mindre del av Galdermas verksamhet, har produktionen i Uppsala växt och det estetiska affärsområdet uppgår nu till en större del av företagets omsättning. Det väntas öka ytterligare och därför måste anläggningen i Uppsala expandera.

– Planen är att utöka vår kapacitet de kommande fem åren till att bli tre gånger så stor jämfört med i dag. Merparten av investeringen gäller den rena produktionsanläggningen och en mindre del handlar om nya laboratorier för att kunna utveckla nya produkter, säger Kim Sandell.

Rent fysiskt handlar det om nya fabriks- och lagerlokaler på 10,000 kvadratmeter som byggs på det 53,000 kvadratmeter stora området som Galderma har i Uppsala.

– Tanken är att utveckla verksamheten i Uppsala till en storproduktionsanläggning, säger han.

Lotta Brynö, Global Head of Product Development på Galderma.                           Kim Sandell, Head of Site Operations på Galderma.

Verksamheten i Uppsala allt mer i fokus
Från huvudkontoret i Schweiz har Galderma identifierat verksamheten i Uppsala som företagets Center of Excellence för Estetik-delen, När nya produkter inom detta område ska utvecklas och produceras kommer det att ske i Uppsala.

Lotta Brynö är Global Head of Product Development, alltså chef för produktutvecklingen.

Hon berättar att man arbetar med många nya produktutvecklingsprojekt, bl.a. håller man  på att utveckla en helt ny plattform för flera nya fillerprodukter. 

Man håller också på med ett proteinbaserat läkemedel.

– Det blir en helt ny produkt som är utvecklad av oss här i Uppsala och som vi jobbat med i över 10 år. Så lång tid tar det att göra ett läkemedel. Vi kommer att kunna lansera detta inom ett par år och produktionen kommer att ske här. Det är en stor satsning och den första egenutvecklade läkemedelsprodukten inom detta område i Sverige, säger hon.

Hög grad av automatisering
I dag jobbar runt 600 personer på anläggningen i Uppsala, men den siffran förväntas öka i takt med att produktionen byggs ut.

– Vi vet inte om vi ska vara 100, 200 eller 300 personer till. Det beror på teknikutvecklingen och vad vi kan bygga in i de nya anläggningarna, som kommer att ha en väldigt hög grad av automatisering, säger Kim Sandell och avslutar: 

– Vi kommer att söka nya kompetenser som är annorlunda från i dag. 

Galderma är världens största oberoende dermatologiföretag och finns i cirka 100 länder. Sedan starten 1981 har vi drivits av ett dedikerat engagemang för dermatologi. Vi levererar en innovativ, vetenskapligt baserad portfölj av sofistikerade varumärken och tjänster inom estetik, konsumentvård och receptbelagda läkemedel. Med fokus på konsumenternas och patienternas behov samarbetar vi med hälso- och sjukvårdspersonal för att säkerställa överlägsna resultat. 

Läs mer på: www.galderma.com