Nya lagar kan snabba på utbyggnaden av säker laddinfrastruktur

Elbilsförsäljningen i Sverige fortsätter att öka och siffrorna talar sitt tydliga språk. Enbart under maj månad var 50 % av alla sålda bilar i Sverige någon form av elbil. Efterfrågan på elbilar driver behovet av utbyggnationen av laddinfrastruktur.

– Att få till en snabbare infrastrukturomställning för elbilsladdning, samt lyfta säkerhetsaspekterna som tillkommer med det är viktigt. För att lyckas behöver politiker skapa fler incitament för att driva utvecklingen framåt, säger Niklas Rönnäng, Business Area Director GARO E-mobility.

Elektrifieringen av personbilar utvecklas i snabb takt, vilket gynnar energiomställningen. Samtidigt hänger inte utbyggnationen av laddinfrastrukturen med för att kunna möta den stora efterfrågan.

– Den största utmaningen för branschen idag är att utöka infrastrukturen av publik laddning. Det måste bli enklare för elbilsföraren att ladda bilen vid exempelvis idrottsanläggningen, köpcentrumet och andra mötesplatser, berättar Niklas. 

Tydligare regelverk driver omställningen
Ett inspirerande exempel återfinns i Storbritannien som nyligen lagförde att alla nya laddboxar som installeras ska vara uppkopplade för att elleverantörerna skall kunna balansera den tillgängliga effekten. Tidigare i år införde Storbritannien dessutom krav på att nya bostäder, affärslokaler och andra fastigheter som ska genomgå större renoveringar måste installera minst en laddstation.  

– För att få till en snabbare omställning även i Sverige behövs det omgående kraftfullare incitament från flertalet parter, såväl i näringslivet som inom politiken. Genom bland annat snabbare tillståndsprocesser för publika laddare kan politikerna ta ett tydligare ansvar att effektivisera energiomställningen. 

GARO erbjuder idag elbilsladdare för destinationsladdning till flera olika verksamheter. Att elektricitet ska vara säkert borde vara en grundbult för alla som jobbar med det, tycker Niklas. 

– Standarden för laddning av fordon är i dagsläget satt av branschen och är inte utifrån lagkrav, vilket leder till varierad nivå av säkerhet på marknaden. För att kunna öka tryggheten för allmänheten anser vi att det behövs tydligare riktlinjer från våra politiker och en ökad kontroll av efterlevnad.  

Läs mer om GARO här

GARO utvecklar produkter som håller för framtiden. Som en av de marknadsledande inom destinationsladdning i Europa kännetecknas produktportföljen av genomgående hållbarhetstänk, snygg design, användarvänlighet och med högsta elsäkerhet i fokus. Allt för att bidra till en fossilfri framtid och göra livet lite enklare när du ska ladda din bil.  

Läs mer på www.garo.se

*Mobility Swedens summering av nybilsregistreringar i maj